Karp gotowany w sosie selerowym
2021-03-29

łatwy
60 min
4
Gotowany karp podany z selerowym sosem to danie, które można przygotować na co dzień, aby wprowadzić karpia do jadłospisu nie tylko z okazji świąt.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg karpia
- 2 średnie selery
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek pora
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki śmietany
- 1 łyżka posiekanej natki
- liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- sok z cytryny
- pieprz i sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa obrać, zalać wodą i gotować wraz z liściem laurowym i zielem angielskim.
- Gdy warzywa będą już miękkie, wyjąć je z wywaru, a włożyć rybę podzieloną na dzwonka. Gotować 20 min.
- Jeden seler przetrzeć przez sitko, a drugi pokroić w kostkę.
- Z tłuszczu i mąki przygotować jasną zasmażkę, rozprowadzić ją mlekiem. Dodać przetarty seler, śmietanę, sól i sok z cytryny. Zagotować.
- Ugotowane dzwonka karpia podawać polane sosem i posypane pokrojonym w kostkę selerem i posiekaną natką.