Wątróbka z jabłkami: przepis na kulinarny klasyk polskiej kuchni
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Wątróbka z jabłkami - potrawa ta stanowi źródło wielu cennych składników odżywczych. Wątróbka to bogate źródło żelaza i witamin jak PP, A czy B12. Witamina PP bierze udział w przemianie białek, węglowodanów i tłuszczów w naszym organizmie oraz poprawia funkcjonowanie mózgu. Witamina A wzmacnia odporność, poprawia wzrok, jak również jędrność skóry. B12 uczestniczy w tworzeniu czerwonych krwinek i przeciwdziała niedokrwistości. Niestety, mało kto lubi wątróbkę. Jak ją przygotować, by była smaczna?
SKŁADNIKI
- 1/2 kg wątróbek drobiowych
- 1 kg jabłek (najlepiej kwaśnych)
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oleju (może być smalec)
- cukier, sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wątróbkę usmażyć na oleju i na końcu posolić (pamiętajmy żeby nie solić wątróbki podczas smażenia - wówczas będzie twarda).
- Jabłka pokroić na osiem części, dodać masło i dusić pod przykryciem.
- Gdy jabłka zmiękną, dodać cukier, chwilę podpiec a następnie dodać wątróbkę.
- Całość chwilę poddusić.