Karkówka w sosie keczupowym: przepis na schab karkowy w keczupie
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Karkówka pieczona w keczupie to prosty i pyszny pomysł na obiad. Właściwie wszystko robi się samo. Wieprzowy schab kruszeje dzięki pomidorowemu keczupowi. Pieczenie w piekarniku nie wymaga od nas żadnego wysiłku. Wypróbujcie przepis na schab karkowy w keczupie. Cieszcie jego wybornym smakiem w gronie rodziny i przyjaciół.
SKŁADNIKI
- 800-1000 g karkówki, czyli wieprzowego schabu karkowego
- 400 g keczupu
- 1 łyżka oregano
- 2 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane
- 2 duże cebule
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Karkówkę pokroić w plastry. Nie trzeba tego robić, gdy kupiliście już pokrojoną.
- Połączyć składniki marynaty: keczup, oregano i czosnek. Marynatą pokryć pokrojoną karkówkę. Wymieszać. Marynata powinna dokładnie pokryć mięso. Na wierzchu ułożyć cebulę pokrojoną w talarki. Mięso wstawić do lodówki na 1 godzinę.
- Zamarynowaną karkówkę przełożyć do naczynia żaroodpornego. Pozostawić do uzyskania temperatury pokojowej. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180°C. Piec pod przykryciem przez około 1 godzinę.
- Gotową karkówkę podawać z pieczonymi ziemniakami i surówką z kapusty pekińskiej, ogórka i koperku