Golonka w piwie po bawarsku: przepis na pieczoną golonkę wieprzową [WIDEO]

Golonka w piwie po bawarsku: przepis na pieczoną golonkę wieprzową [WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Pieczona w piwie golonka to pyszne danie obiadowe nie tylko dla prawdziwych mężczyzn.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Golonka wieprzowa pieczona w piwie to tradycyjny przepis z Bawarii (Niemcy). Golonkę przed pieczeniem trzeba ugotować do miękkości, dzięki temu mięso będzie soczyste, a rozgotowana skórka podczas pieczenia nabierze pożądanej chrupkości. 

 

Składniki

  • 4 golonki tylne

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka

  • kawałek selera

  • 1 por

  • 1 butelka ciemnego piwa ( ja daję piwo typu Porter )

  • 4 ząbki czosnku

  • łyżka słodkiej papryki

  • łyżka majeranku

  • pół łyżki mielonego kminku

  • pół łyżeczki pieprzu mielonego

  • 10 ziarenek pieprzu

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • 3 liście laurowe

  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Golonki myjemy, wkładamy do dużego gara, zalewamy wodą, dorzucamy pieprz w ziarenkach, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy przez 2 godziny.

  • Po godzinie gotowania do golonki dorzucamy obrane marchewki, pietruszkę, seler i białą część pora. Wywar z golonką solimy. Po dodaniu warzyw i soli gotujemy kolejną godzinę. Po tym czasie golonki wyjmujemy z wywaru, studzimy.

  • Przygotowujemy marynatę: w dużej misce lub garnku mieszamy piwo z majerankiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, papryką mieloną, kminkiem, pieprzem i ewentualnie solą (odrywamy kawałeczek mięsa i sprawdzamy jego słoność, jeśli jest potrzeba dosalamy).

  • Przestudzone golonki maczamy w marynacie polewając mięso z każdej strony. Odstawiamy na około 1 godzinę, w tym czasie często poruszając naczyniem, aby marynata pokrywała całość mięsa.

  • Po tym czasie golonki układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy marynatą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 1 godzinę. W czasie pieczenia mięso polewamy 3-4 razy marynatą spod golonek.

  • Podajemy z zasmażaną kapustą, musztardą, chrzanem i pieczywem.

Ocena: 2,8