Cukinia faszerowana mięsem mielonym - proste danie z cukinii [WIDEO]

Cukinia faszerowana mięsem mielonym - proste danie z cukinii [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Cukinia faszerowana - do tego celu nadają się przerośnięte cukinie

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Cukinia faszerowana mielonym mięsem to hit w wielu domach. I słusznie. To lekkie danie z cukinii, która dostępna jest praktycznie przez cały rok, to doskonały pomysł nie tylko na letni obiad.

Składniki

  • 2 średnie, młode cukinie

  • 400 g mięsa mielonego (drobiowe lub cielęce)

  • cebula

  • sól, pieprz

  • przyprawa do mięsa mielonego

  • ketchup lub sos pomidorowy

  • ser żółty

  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cukinię przecinamy wzdłuż na dwie równe części, wydrążamy środek usuwając pestki. Lekko solimy, aby zmiękły.

  • Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na oleju. Następnie dodajemy mięso mielone.

  • Po obsmażeniu do mięsa wsypujemy przyprawy i wlewamy ketchup lub sos pomidorowy.

  • Całość dusimy jeszcze przez kilka minut.

  • Ścieramy ser - najlepiej na tarce z grubymi oczkami.

  • Kiedy farsz jest już gotowy, wypełniamy nim łódeczki z cukinii, posypujemy startym serem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 30 min.

tip dnia

Aby cukinia za bardzo nie wyschła podczas pieczenia umieszczam ją w przygotowanej "formie" z folii aluminiowej. Dodatkowo zabezpiecza ona farsz przed spadaniem z warzywa. Ważne jest też równomierne rozmieszczenie farszu na całej powierzchni cukinii.

W podobny sposób możesz przygotować również efektowne patisony - zobacz WIDEO: