Jak zrobić lukier do pierniczków? [przepis]
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Lukier z cukru pudru to smaczna i popularna polewa domowych wypieków. Pięknie ozdobimy nim sernik, jabłecznik i placek drożdżowy, pączki, ciemne torty, a zwłaszcza pierniczki na Boże Narodzenie. Sprawdź, jak zrobić pyszny i efektowny lukier do pierniczków.
Lukier do pierniczków - jak go zabarwić
Lukier, którym ozdobimy pierniczki, nie musi być biały. Ciasteczka i pierniczki uzyskają dodatkowe walory wizualne i smakowe, jeśli do lukru dodamy kolorowe barwniki spożywcze, bez problemu dostępne w sklepach.
Lukier można zabarwić też domowymi sposobami. Aby uzyskać czerwony lukier, należy dodać sok porzeczkowy, żurawinowy lub malinowy, zielony - sok ze szpinaku, pomarańczowy – z marchwi. Zamiast trzech łyżek wody dodajemy wtedy tę samą proporcję soku.
Glazura zamiast lukru
Aby przygotować glazurę potrzebujemy 2 białka, 1 szklankę cukru pudru i sok z 1 cytryny. Wystarczy wszystkie składniki ucierać przez ok. 15 minut. Glazurę wylewamy na zimne wypieki.
Polewa mleczno-waniliowa
Zagotowujemy 1 szklankę cukru pudru z ½ szklanki mleka, 1 opakowaniem cukru waniliowego i 2 łyżkami masła i na małym ogniu trzymamy jeszcze około dwóch minut, ciągle mieszając, by masa się nie przypaliła. Wypieki smarujemy ciepłym, ale już gęstniejącym lukrem.
Jak lukrować pierniczki?
Do lukrowania pierniczków można użyć silikonowego pędzelka - wtedy, gdy chcemy, by cała powierzchnia ciasteczka była pokryta polewą. Jeśli chcemy pomalować pierniczki we wzory - użyjmy szprycki (zastąpić ją można małą strzykawką) albo rękawa cukierniczego. Nie mamy go? Nie szkodzi - grubsza torebka foliowa z uciętym rogiem z powodzeniem go zastąpi.
Sprawdź również:
Piernik staropolski - tradycyjny przepis na piernik dojrzewający
Zajrzyj do naszej galerii pod materiałem wideo i sprawdź, jakie przepisy na pierniczki polecamy
SKŁADNIKI
- 30 dag cukru pudru
- 3 łyżki wody
- 1 dojrzała cytryna
- olejek waniliowy lub pomarańczowy
- opcjonalnie: rum albo miodówka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cytrynę wyciskamy, aby otrzymać 3 łyżki soku.
- Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy ze sobą tak długo, aż uzyskamy jednorodną masę, po czym dodajemy aromatyczny olejek, najlepiej waniliowy lub pomarańczowy.
- Wszystko ponownie mieszamy, w trakcie możemy dodać też kilka kropel rumu lub miodówki. Jeśli lukier wychodzi nam za rzadki, zagęszczamy go większą ilością cukru pudru.