Baklawa tunezyjska - przepis
2021-03-29
![Baklawa](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-c1Wa-j6P1-3uQ6_baklawa-664x442.jpg)
łatwy
35 min
4
Baklawa to deser kuchni greckiej,tureckiej i arabskiej. W każdym kraju nazywa się tak samo, wygląda podobnie, ale smakuje nieco inaczej. Lokalnie nieco inaczej komponuje się bowiem składniki nadzienia baklawy. Tym razem proponujemy deser kuchni tunezyjskiej
SKŁADNIKI
- mrożone ciasto filo lub francuskie
- 15 dag orzechów włoskich i laskowych
- 5 dag pistacji
- 5 dag cukru pudru
- zmielony cynamon
- 5 dag miodu
- po 50 ml soku z cytryny i pomarańczy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Orzechy posiekaj, wymieszaj z cukrem pudrem i 1/2 łyżeczki cynamonu.
- Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia połóż warstwę rozmrożonego ciasta, rozsmaruj masę orzechową, przykryj ciastem.
- Piecz na złoto w temperaturze 200°C.
- Pokrój na porcje, polej miodem podgrzanym z sokiem z cytrusów.