Kruche ciasto drożdżowe ze śliwkami: tradycyjny przepis
Co bardziej kojarzy się ze smakiem beztroski i wczesnej, słonecznej jesieni jak nie placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką? Słodka śliwka, rozgrzewający cynamon czy cytrynowy lukier na długie godziny pobudzą nasze zmysły i wprowadzą w błogi nastrój. Jeśli dbamy o linię i taka słodka pokusa może przyprawić nas później o wyrzuty sumienia, możemy zastosować kilka zamienników tradycyjnych składników drożdżówki. Zamiast białego cukru można użyć trzcinowego, który ma co prawda tylko ciut mniejszą kaloryczność, ale za to jest bogatszy w żelazo, cynk, mangan czy fosfor. Mleko krowie można zastąpić mlekiem sojowym, np. ViveSoy o smaku waniliowym, które jest idealnym rozwiązaniem dla osób uczulonych na laktozę, bo zawiera jedynie składniki pochodzenia roślinnego i jest bogate w m.in. wapń, fosfor, potas. Zatem po kulinarną przygodę – do kuchni marsz.
SKŁADNIKI
- 1 kg mąki
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 10 dag drożdży (cała kostka)
- 1 ½ szklanki mleka (np. waniliowe ViveSoy)
- cukier waniliowy
- 5 jajek
- 1 kostka margaryny
- szczypta soli
- 3 łyżki cynamonu
- śliwki (ilość zależy od tego, ile owoców chcemy mieć w cieście)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z drożdży, letniego mleka (ok. ½ szklanki) i odrobiny mąki zrobić rozczyn.
- Mąkę wsypać do miski, gdy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z mąką. Następnie dodać jajka, cukier, cukier waniliowy, cynamon, sól oraz resztę letniego mleka. Wszystko dobrze wyrobić, na koniec dodać rozpuszczoną margarynę. Ciasto uformować w kulkę, zostawić do podwojenia objętości, w ciepłym miejscu.
- Gdy ciasto podrośnie, należy przełożyć je do nasmarowanej tłuszczem blaszki. Odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce, następnie dodać śliwki, pokrojone w dość cienkie paski (dzięki temu nie zapadną się w głąb ciasta).
- Nagrzać piekarnik do 180 stopni, wstawić blaszkę, piec ok. 45-50 minut.