Kruchy placek z wiśniami i bezą: przepis
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Kruchy placek z wiśniami i bezą to prawdziwy hit! Słodka beza i kwaśne wiśnie to doskonałe połączenie, które na długo pozostaje w naszej pamięci. Podpowiadamy jak zrobić kruchy placek z wiśniami i bezą. Sprawdź, jak go przygotować.
Szybkie kruche ciasto z wiśniami i budyniem
Tarta z budyniem
Kruche ciasto z wiśniami i cynamonem
Lekkie ciasto z wiśniami
SKŁADNIKI
- CIASTO:
- 25 dag mąki krupczatki
- 15 dag masła
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 żółtka
- płaska łyżka cukru
- NADZIENIE:
- 1/2 kg drylowanych wiśni
- łyżka cukru
- BEZA:
- 2 białka
- 4 łyżki cukru pudru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Posiekać masło z mąką, dodać śmietanę i żółtka, zagnieść szybko ciasto, schłodzić w lodówce.
- Wiśnie opłukać, wydrylować, posypać cukrem. Po 10 minutach odcedzić na sicie.
- Ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm, wyłożyć na blaszkę.
- Podpiec ciasto na jasno w temp. 180 st. W tym czasie białka z cukrem ubić na sztywną pianę.
- Na podpieczone i ostudzone ciasto wyłożyć delikatnie odcedzone wiśnie. Przykryć ubitą pianą.
- Piec ok. 40 minut, aż beza podeschnie i się zrumieni.