Czarne z wiśniami - przepis na ciasto czekoladowe
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Przepis na "Czarne z wiśniami" dziedziczony jest w naszej rodzinie od pokoleń. Placek ten zachwyca wszystkich swym wyglądem, nieodpartym urokiem, a przede wszystkim - cudownym smakiem. Nie jest ani zbyt słodkie, ani zbyt gorzkie, a połączenie czekoladowego biszkopta, wiśni i doskonałego kremu czaruje wszystkich tych, którzy mieli okazję go skosztować - mówi Marta Kościelska, autorka przepisu.
Babeczki wiśniowe serca
Ciasto czekoladowe z wiśniami
Murzynek z wiśniami
Torciki wiśniowo-czekoladowe podawane z musem
SKŁADNIKI
- CIASTO:
- 8 jaj
- 6 łyżek mąki krupczatki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 5 łyżek cukru
- odrobina cynamonu
- słoik wiśni
- MASA:
- 1 kostka masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 3/4 szklanki kwaśnej śmietany
- kieliszek wódki
- POLEWA:
- 1/3 kostki masła
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki wody
- 1 czubata łyżka kakao
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jaja z cukrem dobrze ubij.
- Wymieszaj je z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia, aby nie było grudek.
- Ciasto piecz w temperaturze 150
o C przez 30 - 40 minut. - Po upieczeniu skrop ciasto wódką.
- Przygotuj masę. W rondelku rozpuść masło i wystudź, a następnie wymieszaj z pozostałymi składnikami.
- Składniki polewy rozpuść na gorącej parze, lecz nie gotuj.
- Zimne ciasto posmaruj masą (na grubość około 1 cm).
- Następnie polej je polewą czekoladową i udekoruj wiśniami.