Baranek wielkanocny: przepis na baranka z ciasta

2021-03-29
Ciasto baranek wielkanocny
Autor: thinkstockphotos.com Ciasto baranek wielkanocny jest piękną ozdobą wielkanocnego stołu, a do tego pysznie smakuje. 
łatwy
30 min
4

Wielkanocny baranek ze słodkiego ciasta to piękna ozdoba święconki i wielkanocnego stołu. Do przygotowania ciasta zaproście dzieci, będą zachwycone. Ciasto baranek wielkanocny można posypać cukrem pudrem lub polukrować. To świetny pomysł na wielkanocny prezent dla rodziny i przyjaciół. 

SKŁADNIKI

  • 75 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 120 g miękkiego masła plus masło do wysmarowania formy
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • cukier puder do posypania ciasta
  • forma baranek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Formę na baranka należy włożyć na pół godziny do lodówki, schłodzoną formę rozpiąć i za pomocą pędzelka dokładnie posmarować stopionym masłem. Gdy masło zastygnie, ponownie złożyć foremkę i spiąć.
  • Do miski przesiać oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia.
  • Oddzielić białka od żółtek.
  • Masło utrzeć mikserem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
  • Zmniejszyć obroty miksera i wciąż miksując, dodawać po jednym żółtku oraz skórkę z cytryny.
  • Do masy maślanej dodać mąkę i wymieszać do połączenia składników.
  • Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Dodać do ciasta, delikatnie połączyć.
  • Przelać ciasto, postawić formę na blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Piec ok. 45 minut.
  • Wyjąć z piekarnika, odstawić do ostygnięcia, a następnie delikatnie wyjąć z formy.
  • Baranka oprószyć cukrem pudrem, polukrować lukrem lub białą czekoladą i zawiązać mu kokardkę na szyi.