Faworki na piwie: przepis na karnawałowy chrust [WIDEO]

Faworki na piwie: przepis na karnawałowy chrust [WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Faworki na piwie są lekkie i kruche - wyśmienite na karnawałowy stół. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Faworki, inaczej chrust, to tradycyjny przysmak karnawałowego stołu. Faworki to rodzaj ciastek smażonych w głębokim tłuszczu, które są niezwykle kruche. Słodycz faworków uzyskuje się przez oprószenie ciastek cukrem pudrem po ich usmażeniu. 

Polecamy również: Róże karnawałoweFaworki czyli domowy chrustPączki z lukrem i białą czekoladąSernik kajmakowy oraz Karnawałowe muffinki

Składniki

  • 25 dag mąki pszennej

  • 6 żółtek

  • 1/3 szklanki jasnego piwa

  • 3 łyżki cukru

  • tłuszcz do smażenia

  • cukier puder do posypania faworków

Przygotowanie krok po kroku:

  • Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Następnie wlać piwo, wsypać przesianą przez sito mąkę, wyrobić elastyczne i lśniące ciasto (jak na pierogi).

  • Cienko je rozwałkować. Pokroić radełkiem w równej szerokości paski. Naciąć każdy na środku wzdłuż i przewinąć jeden koniec przez otwór.

  • Faworki smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Osączyć z tłuszczu na bibule lub papierowym ręczniku. Ułożyć na półmisku, posypując przez sitko cukrem pudrem.

Ocena: 0