Chleb z gruszką i serem pleśniowym (na sodzie): oryginalny przepis

2021-03-29
Philip Niedenthal
chleb_z_gruszka_serem_i.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Chleb z gruszkami i serem pleśniowym to chleb na sodzie - rodzaj pieczywa popularny w Irlandii
łatwy
60 min
4

To intrygujące połączeniu smaków: słodka gruszka z intensywnym serem, do tego chrupiące pestki dyni, a wszystko w pysznym aromatycznym chlebie. Z każdym dniem smakuje jeszcze lepiej!

Po wyjęciu chleba z pieca można sprawdzić, czy jest już gotowy: wystarczy wetknąć nóż w środek chleba i wyciągnąć ostrze. Jeśli po wyjęciu na ostrzu nie ma śladu, oznacza to, że chleb jest gotowy do spożycia. Najlepiej smakuje prosto z pieca, kiedy skórka jest chrupiąca, kawałki gruszki jeszcze gorące, a roztopiony ser się ciągnie.

SKŁADNIKI

  • 2 1/2 filiżanki mąki
  • 2 większe lub 3 mniejsze gruszki - miękkie, obrane, pokrojone w kostkę
  • 1 filiżanka gorgonzoli, w małych kawałkach; może być też każdy inny ser pleśniowy
  • 2 łyżki stołowe obranych pestek dyni
  • 1 łyżeczka drobnej soli morskiej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej (do pieczenia)
  • 2 jajka
  • 1/2 filiżanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka stołowa masła, rozpuszczonego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek, do wysmarowania formy
  • 1/2 filiżanki zimnego mleka
  • trochę sera, w drobnych kawałkach, do pokruszenia na chlebie

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  •  W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól morską.
  • Teraz można dorzucić do miski posiekaną gruszkę, kawałeczki pokruszonej gorgonzoli i jedną (z dwóch) łyżkę pestek dyni.
  • Wszystko należy starannie wymieszać, używając do tego rąk, ewentualnie drewanianej łyżki.
  • W osobnej misce należy wymieszać jajka, oliwę z oliwek i rozpuszczone masło.
  • Dodaj "mokre" składniki do "suchych" i starannie wszystko wymieszaj.
  • Jeśli ciasto wydaje się zbyt zwarte, można dolać trochę mleka.
  •  Wysmaruj formę do pieczenia chleba oliwą.
  • Wlej ciasto do wysmarowanej formy.
  •  Posyp ciasto pozostałymi pestkami dyni.
  • Teraz włóż formę do pieca rozgrzanego do 160°C i piecz przez 45 minut.
  •  Po 45 minutach ostrożnie wyjmij formę z pieca, posyp chleb okruchami sera i wstaw formę z powrotem do pieca na kolejne 5-10 minut.
  •  
Philip Niedenthal