Cytrynowe ciasto biszkoptowe: sprawdzony przepis na biszkopt cytrynowy
2021-03-29
średni
70 min
4
Wystarczy niewiele składników, aby przygotować naprawdę pyszne domowe ciasto. Wypróbuj nasz przepis na cytrynowe ciasto biszkoptowe.
SKŁADNIKI
- 5 dużych żółtek
- 80 ml oleju roślinnego
- sok i skórka starta z 1 cytryny
- 150 g mąki pszennej, przesianej przez sitko
- 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 dużych białek
- 150 g cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni. Masłem posmarować spód formy do pieczenia.
- Żółtka połączyć w średniej misce z olejem, skórką i sokiem z cytryny i dobrze ubić.
- Mąkę przesiać przez sitko, połączyć z proszkiem do pieczenia, wmieszać suche składniki do masy z żółtkami, uważając, by nie było grudek.
- Aby zrobić bezę, białka wlać do miski i ubijać - najpierw na wolnych obrotach, by białka napowietrzyć, dodać cukier, zwiększyć obroty do jak najwyższych i ubijać ok. 5 minut, aż masa będzie sztywna. Używając łopatki, delikatnie wmieszać bezę do masy.
- Przełożyć masę do formy. Wygładzić wierzch i piec 35-45 minut. Ciasto powinno być rumiane.
- Formę z ciastem wyjąć z piekarnika i ostudzić, zanim je z niej wyjmiemy.