Botwinka: wiosenna odmiana barszczu

 Botwinka: wiosenna odmiana barszczu

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Delikatna botwinka to prawdziwy wiosenny przysmak

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Masz ochotę na młode buraczki, czyli botwinkę? Ugotuj pyszny barszcz z botwinki - poznaj nasz sprawdzony przepis!

Składniki

  • 1 duża marchewka (młoda lub jesienna)

  • 1 pietruszka (młoda lub jesienna)

  • 1/2 kg botwinki wraz z buraczkami

  • 2 l wywaru,

  • 250 ml śmietany 18-proc.

  • 1 łyżeczka mąki

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • szczypiorek

  • jajka ugotowane na twardo

Przygotowanie krok po kroku:

  • Marchewkę i pietruszkę umyć, zetrzeć na grubej tarce, chwilę podgotować w wywarze.

  • Dodać drobno pokrojoną botwinkę i buraczki. Jeśli mamy młodą marchewkę i pietruszkę, nie musimy ich podgotowywać, gotujemy je w bulionie razem z botwinką.

  • Warzywa gotować do miękkości.

  • Dodać śmietanę wymieszaną z rozpuszczoną w wodzie mąką.

  • Zagotować, ciągle mieszając, a na koniec dodać sok z cytryny i posiekany szczypiorek.

  • Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.

Ocena: 0