Babka migdałowa z serkiem mascarpone (marmurkowa)
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Wielkanoc, to święta, które kojarzą się nieodłącznie z pieczeniem babek. Przepis na babkę migdałową z serkiem mascarpone (marmurkową) jest oryginalną odmianą tradycyjnej babki. Mieszają się w niej smaki i kolory.
SKŁADNIKI
- Na ciasto białe:
- 20 dag margaryny
- 10 dag serka mascarpone
- 1 niepełna szklanka cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- szczypta soli
- 5 jajek, aromat migdałowy
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 dag płatków migdałowych
- 50 ml mleka
- Na ciasto ciemne:
- 25 ml mleka
- 5 dag cukru
- 2 łyżeczki kakao
- Na polewę:
- 1/2 kostki margaryny
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki mleka
- 2 łyżki kakao
- kilka kropel aromatu migdałowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Utrzyj margarynę z serkiem mascarpone. Wsyp cukier, cukier wanilinowy i szczyptę soli. Stopniowo dodawaj jajka i aromat migdałowy. Następnie dodawaj mleko i mąkę, wymieszaną z płatkami migdałowymi i proszkiem do pieczenia. Ciasto dokładnie wymieszaj. 2/3 masy przelej do formy do pieczenia.
- Do pozostałej części ciasta dodaj kakao, cukier i mleko. Wymieszaj i wyłóż na jasne ciasto. Obie warstwy rozmieszaj widelcem, aby powstał marmurkowy wzorek. Piecz przez godzinę w temp. 175 stopni.
- W międzyczasie zrób polewę. Rozpuść margarynę na małym ogniu. Dodaj cukier, wodę oraz mleko. Gotuj na małym ogniu, aż rozpuści się cukier i masa uzyska jednolitą konsystencję. Po przestudzeniu dodaj aromat migdałowy. Polej polewą upieczoną babkę i udekoruj płatkami migdałowymi.