Mocna wiśniowa nalewka - jak zrobić wiśniówkę na spirytusie?
2022-07-12
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Przepis na nalewkę z wiśni - mocną, aromatyczną wiśniówkę z dojrzałych owoców na bazie spirytusu i wódki. Jak zrobić wiśniówkę na spirytusie? To nic trudnego, więc do dzieła!
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Książka dostępna jest w najlepszych sieciach księgarskich i księgarniach stacjonarnych oraz internetowych, w tym na www.wiemiwybieram.pl, jak też w wersji e-book m.in. na woblink.pl, legimi.pl, publio.pl, ebookpoint.pl.
Jak zrobić wiśniówkę na spirytusie?
SKŁADNIKI
- 1 kg wydrylowanych dojrzałych wiśni
- 10 wiśni z pestkami
- 500 ml spirytusu
- 500 ml wódki
- 1 kg cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Gąsior czysty i suchy napełnić dojrzałymi, ciemnymi wiśniami bez pestek, dorzucić 10 wiśni z pestkami (nie więcej ze względu na szkodliwy kwas pruski w pestkach) i zasypać cukrem.
- Całość zalać do pełna spirytusem i odstawić na 4, maksimum 5 tygodni w ciemne miejsce.
- Po tym czasie zlać spirytus. Owoce włożyć w czysty płócienny worek (dość gęsty) i wycisnąć sok. Odciśnięty sok zostawić w słoju na 24 godziny do sklarowania.
- Na drugi dzień sklarowany sok wymieszać z odlanym spirytusem.
- Rozlać nalewkę do butelek i szczelnie zamknąć. Butelki wstawić do piwnicy na co najmniej rok.
Nalewki domowe