Co to jest Cava? Czym charateryzuje się to wino musujące? [WIDEO]
Cava to hiszpańskie wino musujące produkowane w Katalonii już od początków XIV wieku. Co to jest Cava i czy każde hiszpańskie wino musujące może się nazywać Cava?
Cava to hiszpańskie wino musujące. Tylko wina produkowane według zastrzeżonej technologii mogą być nazywane tą nazwą, szczególnie zwraca się uwagę na czas dojrzewania wina - musi to trwać co najmniej 9 miesięcy.
Nazwa wina pochodzi od hiszpańskiego słowa cava, czyli piwnica. W podziemiach bowiem dojrzewa to pyszne musujące wino podobne do francuskiego szampana. Cava produkowana jest głównie w Katalonii - w regionie Hiszpanii położonym w pólnocno-wschodniej części Hiszpanii przy granicy z Francją u wybrzeża Costa Brava.
Cava może być wytrawna (brut) lub słodka(sec lub semi sec).
Cena butelki, zakorkowanej w taki sam sposób jak szampan, wynosi od około 35 złotych do nawet 100 zł za butelkę. Można ją kupić w każdym sklepie monopolowym, winiarni lub supermarkecie.
Według Wikipedii Hiszpania produkuje 222 miliony butelek wina Cava rocznie.