Cava to hiszpańskie wino musujące. Tylko wina produkowane według zastrzeżonej technologii mogą być nazywane tą nazwą, szczególnie zwraca się uwagę na czas dojrzewania wina - musi to trwać co najmniej 9 miesięcy.
Nazwa wina pochodzi od hiszpańskiego słowa cava, czyli piwnica. W podziemiach bowiem dojrzewa to pyszne musujące wino podobne do francuskiego szampana. Cava produkowana jest głównie w Katalonii - w regionie Hiszpanii położonym w pólnocno-wschodniej części Hiszpanii przy granicy z Francją u wybrzeża Costa Brava.
Cava może być wytrawna (brut) lub słodka(sec lub semi sec).
Cena butelki, zakorkowanej w taki sam sposób jak szampan, wynosi od około 35 złotych do nawet 100 zł za butelkę. Można ją kupić w każdym sklepie monopolowym, winiarni lub supermarkecie.
Według Wikipedii Hiszpania produkuje 222 miliony butelek wina Cava rocznie.