Zupa lasagna: sprytna pomidorowa z mielonym mięsem i makaronem

Zupa lasagna: sprytna pomidorowa z mielonym mięsem i makaronem
Autor: Shutterstock Talerz pożywnej zupy pomidorowej z mięsem i makaronem
łatwy
45 min
4

Zupa lasagna to jednogarnkowe danie ze składników typowych dla tej włoskiej zapiekanki. Inaczej mówiąc to sprytna pomidorowa z mielonym mięsem, warzywami i makaronem. 

SKŁADNIKI

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 250 g makaronu lasagna, połamanego lub łazanek
  • 300 ml przecieru pomidorowego
  • 1 puszka, 400 ml, pomidorów krojonych
  • 1 cebula
  • 2-4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka mieszanki suchych ziół włoskich: tymianku, oregano, bazylii lub 3 łyżki świeżych
  • 1 listek laurowy
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 200 g serka ricotta
  • 4 łyżki startego sera żółtego mozzarella
  • 4 łyżki natki pietruszki
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku z grubym dnem rozgrzać olej. Dodać mięso i smażyć do zrumienienia. 
  • Dodać pokrojoną drobno cebulę i czosnek. Smażyć do zeszklenia cebuli. 
  • Dodać zioła, listek laurowy i smażyć 1 minutę. Wlać pomidory i przecier smażyć 2-4 minuty.
  • Dolać bulion warzywny i zagotować, dodać makaron. Gotować tyle minut, ile przewiduje producent użytego makaronu. 
  • Na koniec przyprawić solą i pieprzem, dodać ricottę, wymieszać.
  • Przed podaniem posypać startą mozzarellą i natką pietruszki.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?

Zobacz także: 6 błędów najczęściej popełnianych podczas gotowania zupy POMIDOROWEJ

Zerknij też do naszej  galerii i sprawdź inne przepisy na zupy z pomidorami w roli głównej

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej