Zupa lasagna: sprytna pomidorowa z mielonym mięsem i makaronem
2023-11-13
łatwy
45 min
4
Zupa lasagna to jednogarnkowe danie ze składników typowych dla tej włoskiej zapiekanki. Inaczej mówiąc to sprytna pomidorowa z mielonym mięsem, warzywami i makaronem.
SKŁADNIKI
- 500 g mielonej wołowiny
- 250 g makaronu lasagna, połamanego lub łazanek
- 300 ml przecieru pomidorowego
- 1 puszka, 400 ml, pomidorów krojonych
- 1 cebula
- 2-4 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżka mieszanki suchych ziół włoskich: tymianku, oregano, bazylii lub 3 łyżki świeżych
- 1 listek laurowy
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 200 g serka ricotta
- 4 łyżki startego sera żółtego mozzarella
- 4 łyżki natki pietruszki
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku z grubym dnem rozgrzać olej. Dodać mięso i smażyć do zrumienienia.
- Dodać pokrojoną drobno cebulę i czosnek. Smażyć do zeszklenia cebuli.
- Dodać zioła, listek laurowy i smażyć 1 minutę. Wlać pomidory i przecier smażyć 2-4 minuty.
- Dolać bulion warzywny i zagotować, dodać makaron. Gotować tyle minut, ile przewiduje producent użytego makaronu.
- Na koniec przyprawić solą i pieprzem, dodać ricottę, wymieszać.
- Przed podaniem posypać startą mozzarellą i natką pietruszki.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?
Zobacz także: 6 błędów najczęściej popełnianych podczas gotowania zupy POMIDOROWEJ
Zerknij też do naszej galerii i sprawdź inne przepisy na zupy z pomidorami w roli głównej