Ukraińska zupa z marynowanym kurczakiem i makaronem: łatwa, obfita, pyszna
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Ukraińska zupa z kurczakiem i makaronem jest bardzo łatwa, sycąca i niewiarygodnie pyszna. Swój smak zawdzięcza mięsu kurczaka, które wcześniej zostało zamarynowane w przyprawach. Pożywna zupa w mięsną wkładką to zdrowy i obfity posiłek.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was:
Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 350 g piersi z kurczaka, pokrojonej na małe kawałki wielkości kęsa
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1 liść laurowy, podzielony na kawałki
- 2 ząbki czosnku, cienko pokrojone
- 2 l rosołu z kurczaka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka oleju
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 1 duża marchewka, pokrojona drobno lub starta
- 1 łodyga selera naciowego, pokrojona drobno
- 4 średnie ziemniaki, pokrojone w kostkę
- 180 g cienkiego makaronu rosołowego
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokrój kurczaka na kawałki wielkości kęsa. Czosnek przeciśnij przez praskę. Połam liść laurowy na małe kawałki. Wymieszaj kurczaka, z solą, pieprzem, liściem laurowym i czosnkiem. Przykryj folią i wstaw do lodówki na 30 do 60 minut.
- W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej masło i olej. Dodaj posiekaną cebulę i smaż do zeszklenia.
- Następnie dodaj pokrojoną marchewkę i seler naciowy. Podsmaż, aż marchewka będzie miękka, często mieszając, aby marchewka się nie paliła.
- Wlej rosół i doprowadź do wrzenia. W międzyczasie obierz i pokrój w kostkę ziemniaki.
- Dodaj do garnka przyprawione kawałki kurczaka i ziemniaki, gotuj przez 10 minut.
- Dodaj makaron do zupy. Gotuj, aż makaron będzie miękki.
- Zdejmij zupę z ognia i dodaj natkę pietruszki.