Tradycyjna zupa dziadowska po kaszubsku - prosta i szybka
2021-03-31
łatwy
10 min
4
Zupa dziadowska to tradycyjne danie kuchni kaszubskiej. Przypadnie do gustu osobom lubiącym proste, swojskie smaki oraz miłośnikom boczku.
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków
- 1 litr maślanki
- 10 dag surowego boczku
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka maki
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszk
- 1 liść laurowy
- pieprz
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane i opłukane ziemniaki pokroić w ko9stkę i ugotować je w litrze wody, dodać przyprawy.
- Maślankę zmieszać z łyżką mąki, dodać do wywaru. Na patelni usmażyć na łyżce masła pokrojony w kostkę boczek i posiekaną cebulę, dodać do zupy.
- Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać posypaną natką.