Ziemniaki pieczone w mundurkach: przepis na farsz w 4 wersjach!

2016-09-13 17:38

Nazywamy je różnie: grule, kartofle, pyry. Są lekkostrawne, prawie nie zawierają tłuszczu i mają więcej witaminy C niż jabłka. Tak, mowa o naszych ziemniakach, które w kuchni polskiej zajmują wysoką pozycję. Sprawdź, jak zrobić ziemniaki pieczone w mundurkach. Podajemy też przepis na 4 różne farsze do pieczonych ziemniaków.

Ziemniaki pieczone w mundurkach: przepis na farsz w 4 wersjach!
Autor: thinkstockphotos.com Jeśli przyrządzisz ulubiony, apetyczny farsz, szybko przekonasz się do ziemniaków pieczonych w mundurkach!

Spis treści

  1. Przepis na ziemniaki pieczone w mundurkach
  2. Przepis na farsz z tuńczykiem
  3. Przepis na farsz z bryndzą
  4. Przepis na farsz ze śledziami
  5. Przepis na farsz z cukinią

Ziemniaki to najczęściej pojawiające się warzywa na polskich stołach. Jednak nie każdy wie, że zawierają wiele wartości odżywczych. Ziemniaki, obok wielu minerałów i witamin, mają również błonnik, ułatwiający trawienie i obniżający cholesterol. Najwięcej składników znajduje się tuż pod skórką, dlatego ziemniaki należy obierać cienko, a najlepiej gotować lub piec w mundurkach.

Przepis na ziemniaki pieczone w mundurkach

10 dużych ziemniaków

olej

masło

Ziemniaki umyć i osuszyć. Posmarowane olejem piec ok. 45 minut na blasze wyłożonej pergaminem w piekarniku nagrzanym do 200 st. (można również zawinąć je w folię aluminiową). Po upieczeniu nacinamy każdy ziemniak wzdłuż i wszerz, smarujemy masłem i wypełniamy farszem.

Przepis na farsz z tuńczykiem

1 puszka tuńczyka (w sosie własnym)

100 g kukurydzy z puszki

1 łyżka majonezu

szczypiorek lub pietruszka

sól i pieprz do smaku

Składniki wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

Przepis na farsz z bryndzą

bryndza

śmietana

sól i pieprz

natka pietruszki

Składniki wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku.

Przepis na farsz ze śledziami

250 g filetów śledziowych

150 g jogurtu naturalnego

2 łyżki majonezu

150 g ogórków konserwowych

1/2 pęczka koperku

sól i pieprz do smaku

Jogurt wymieszać z majonezem, doprawić solą i pieprzem, dodać posiekany koperek.

Filety i ogórki pokroić w kostkę, dodać do jogurtu. Odstawić do lodówki.

Przepis na farsz z cukinią

200 g pieczarek

cukinia

oliwa

po łyżeczce octu winnego i musztardy

natka pietruszki

Cukinię i pieczarki pokroić i podsmażyć. Przełożyć do miseczki, dodać oliwę, ocet, musztardę i posiekana pietruszkę. Wymieszać.