Ziemniaki pieczone w mundurkach: przepis na farsz w 4 wersjach!
Nazywamy je różnie: grule, kartofle, pyry. Są lekkostrawne, prawie nie zawierają tłuszczu i mają więcej witaminy C niż jabłka. Tak, mowa o naszych ziemniakach, które w kuchni polskiej zajmują wysoką pozycję. Sprawdź, jak zrobić ziemniaki pieczone w mundurkach. Podajemy też przepis na 4 różne farsze do pieczonych ziemniaków.
Spis treści
- Przepis na ziemniaki pieczone w mundurkach
- Przepis na farsz z tuńczykiem
- Przepis na farsz z bryndzą
- Przepis na farsz ze śledziami
- Przepis na farsz z cukinią
Ziemniaki to najczęściej pojawiające się warzywa na polskich stołach. Jednak nie każdy wie, że zawierają wiele wartości odżywczych. Ziemniaki, obok wielu minerałów i witamin, mają również błonnik, ułatwiający trawienie i obniżający cholesterol. Najwięcej składników znajduje się tuż pod skórką, dlatego ziemniaki należy obierać cienko, a najlepiej gotować lub piec w mundurkach.
Przepis na ziemniaki pieczone w mundurkach
10 dużych ziemniaków
olej
masło
Ziemniaki umyć i osuszyć. Posmarowane olejem piec ok. 45 minut na blasze wyłożonej pergaminem w piekarniku nagrzanym do 200 st. (można również zawinąć je w folię aluminiową). Po upieczeniu nacinamy każdy ziemniak wzdłuż i wszerz, smarujemy masłem i wypełniamy farszem.
Przepis na farsz z tuńczykiem
1 puszka tuńczyka (w sosie własnym)
100 g kukurydzy z puszki
1 łyżka majonezu
szczypiorek lub pietruszka
sól i pieprz do smaku
Składniki wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Przepis na farsz z bryndzą
bryndza
śmietana
sól i pieprz
natka pietruszki
Składniki wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Przepis na farsz ze śledziami
250 g filetów śledziowych
150 g jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
150 g ogórków konserwowych
1/2 pęczka koperku
sól i pieprz do smaku
Jogurt wymieszać z majonezem, doprawić solą i pieprzem, dodać posiekany koperek.
Filety i ogórki pokroić w kostkę, dodać do jogurtu. Odstawić do lodówki.
Przepis na farsz z cukinią
200 g pieczarek
cukinia
oliwa
po łyżeczce octu winnego i musztardy
natka pietruszki
Cukinię i pieczarki pokroić i podsmażyć. Przełożyć do miseczki, dodać oliwę, ocet, musztardę i posiekana pietruszkę. Wymieszać.