Biała kiełbasa z konfiturą z czerwonej cebuli - efektowny przepis na Wielkanoc
Sycące placki z gotowanych ziemniaków i sera - prosto, oszczędnie, smakowicie

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Gotowane ziemniaki z poprzedniego dnia można z powodzeniem wykorzystać do przygotowania placków - idealnych jako dodatek do duszonych warzyw lub mięs.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Sycące placki z gotowanych ziemniaków i sera to idealne danie zero waste - wykorzystasz do jego przygotowania wczorajsze ziemniaki, resztki żółtego sera, świeże zioła. Placki są doskonałym dodatkiem do gulaszy mięsnych lub warzywnych - na dodatek nieco mniej kalorycznym niż klasyczny placek po węgiersku. Sycące placki z gotowanych ziemniaków i sera
Składniki
4 średnie ugotowane ziemniaki (najlepiej ugotowane dzień wcześniej)
4 jajka
ok 60 g sera żółtego - najlepiej ostrzejszego lub wędzonego
szklanka mleka
mąka do zagęszczenia
pęczek dymki
po 2 łyżki natki i koperku
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie krok po kroku:
Zimne ziemniaki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Na takich samych oczkach zetrzyj ser.
W misce ubij jajka, wlej mleko i dodawaj po trochu mąkę (najlepiej przesianą), miksując na wolnych obrotach, aż do uzyskania gęstości ciasta na naleśniki. Do ciasta dodaj ser.
Pokrój drobno dymkę, natkę i koperek.
Do ciasta dodaj ziemniaki, przyprawy i zioła. Wymieszaj składniki.
Smaż placki z obu stron, na niewielkiej ilości tłuszczu i małym ogniu, jak naleśniki, ale ciut dłużej. Podawaj z dowolnym gulaszem, także warzywnym, jeśli wolisz dania bezmięsne.