Sycące placki z gotowanych ziemniaków i sera - prosto, oszczędnie, smakowicie

Sycące placki z gotowanych ziemniaków i sera - prosto, oszczędnie, smakowicie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Gotowane ziemniaki z poprzedniego dnia można z powodzeniem wykorzystać do przygotowania placków - idealnych jako dodatek  do duszonych warzyw lub mięs.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sycące placki z gotowanych ziemniaków i sera to idealne danie zero waste - wykorzystasz do jego przygotowania wczorajsze ziemniaki, resztki żółtego sera, świeże zioła. Placki są doskonałym dodatkiem do gulaszy mięsnych lub warzywnych - na dodatek nieco  mniej kalorycznym niż klasyczny placek po węgiersku. Sycące placki z gotowanych ziemniaków i sera

Składniki

  • 4 średnie ugotowane ziemniaki (najlepiej ugotowane dzień wcześniej)

  • 4 jajka

  • ok 60 g sera żółtego - najlepiej ostrzejszego lub wędzonego

  • szklanka mleka

  • mąka do zagęszczenia

  • pęczek dymki

  • po 2 łyżki natki i koperku

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zimne ziemniaki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Na takich samych oczkach zetrzyj ser.

  • W misce ubij jajka, wlej mleko i dodawaj po trochu mąkę (najlepiej przesianą), miksując na wolnych obrotach, aż do uzyskania gęstości ciasta na naleśniki. Do ciasta dodaj ser.

  • Pokrój drobno dymkę, natkę i koperek.

  • Do ciasta dodaj ziemniaki, przyprawy i zioła. Wymieszaj składniki.

  • Smaż placki z obu stron, na niewielkiej ilości tłuszczu i małym ogniu, jak naleśniki, ale ciut dłużej. Podawaj z dowolnym gulaszem, także warzywnym, jeśli wolisz dania bezmięsne.

Ocena: 4,1
Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, nie tylko kulinarnych.