Łatwe dania z ziemniaków - 8 super przepisów + WIDEO!
Poznaj 8 nowych przepisów na dania z ziemniaków! Ziemniaki to typowy polski dodatek do obiadu. Jemy je gotowane, smażone i pieczone. Ziemniaki mają sporo witamin i składników mineralnych, są lekkostrawne, niskokaloryczne, a zawarte w nich związki są łatwo przyswajalne. Z ziemniaków można przygotować wiele smacznych dań. Niekoniecznie tylko obiadowych!
Spis treści
- Ciepła sałatka ziemniaczana ze szpinakiem (4 porcje)
- Kopytka (4 porcje)
- Kartoflanka z grzybami (4 porcje)
- Ziemniaki nadziewane (4 porcje)
- Placki ziemniaczane(4 porcje)
- Solone ziemniaki “mojo” (6 porcji)
- Ziemniaki z łososiowym dipem (4 porcje)
- Tort ziemniaczany (12 porcji)
Każdy z nas zna chociaż jeden przepis na potrawę z ziemniaków. Przedstawiamy przepisy na typowe i mniej znane, a bardzo smaczne potrawy z ziemniaków.
Ciepła sałatka ziemniaczana ze szpinakiem (4 porcje)
- 500 g ziemniaków,
- czerwona papryka,
- filiżanka selera naciowego,
- 2 filiżanki liści młodego szpinaku,
- 3 łyżki octu z czerwonego wina,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- posiekany ząbek czosnku,
- sól, pieprz
Ziemniaki obrać, pokroić na kawałki i gotować na parze (jeśli chcesz gotować ziemniaki w wodzie, obierz je i pokrój po wyjęciu z garnka). Paprykę pokroić na ćwiartki i ugotować, następnie obrać ją ze skórki, pokroić w paski i włożyć do miski z ziemniakami. Dodać seler i szpinak. Ocet, oliwę z oliwek i czosnek wymieszać i podgrzać. Polać ciepłym sosem pozostałe składniki i doprawić solą i pieprzem do smaku.
Kopytka (4 porcje)
- 1 kg ziemniaków,
- 1-2 jajka,
- sól, gałka muszkatołowa,
- 50 g mąki pszennej,
- 50 g mąki ziemniaczanej,
- masło
Ziemniaki umyć i ugotować w wodzie lub w naczyniu z otworami (do gotowania na parze). Jeszcze gorące obrać ze skórki i przecisnąć przez prasę do ziemniaków. Do masy dodać jaja, przyprawić solą oraz gałką muszkatołową. Dodać mąkę i mąkę ziemniaczaną. Z ciasta uformować wałek i pokroić na ok. 12 kawałków. Kluski wrzucić na gotującą wodę lub włożyć do posmarowanego tłuszczem naczynia bez otworów do gotowania na parze.
Kartoflanka z grzybami (4 porcje)
- 1 kg ziemniaków,
- włoszczyzna,
- 4 suszone grzyby,
- ziele angielskie,
- listek laurowy,
- posiekana natka pietruszki
Dzień wcześniej namoczyć opłukane grzyby. Nazajutrz ugotować je w tej samej wodzie i pokroić w paski. Ugotowane ziemniaki pokroić w plasterki, włoszczyznę zalać w garnku wrzątkiem. Dodać przyprawy i grzyby razem z wodą, w której się gotowały, gotować 20 minut. Posypać pietruszką.
Ziemniaki nadziewane (4 porcje)
- 4 średnie mączyste ziemniaki,
- 100 g chudej wędzonej szynki,
- 100 g tartego sera edamskiego,
- 100 g kwaśnej śmietany,
- łyżka ostrej musztardy,
- sól, pieprz
Ziemniaki umyć i ugotować w wodzie lub na parze w specjalnym naczyniu z otworami. Gdy trochę przestygną, przekroić wzdłuż na połówki. Wymieszać szynkę pokrojoną w kostkę, starty ser, śmietanę oraz musztardę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Nadzienie ułożyć na ziemniakach i piec ok. 3 minut w piekarniku lub mocno podgrzać na parze.
Placki ziemniaczane(4 porcje)
- 2 kg ziemniaków,
- 2 łyżki mąki,
- 2 jajka,
- sól, pieprz,
- oliwa z oliwek do smażenia
Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce, lekko odsączyć. Dodać mąkę, jajka i przyprawy. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Nakładać niewielkie ilości, tak żeby powstały cienkie placki. Podawać posypane cukrem lub polane śmietaną.
Solone ziemniaki “mojo” (6 porcji)
- 1200 g małych ziemniaków,
- 300 ml wody,
- 150 g soli gruboziarnistej
- Sos: 75 g białego chleba pokrojonego w kostkę,
- 2 łyżki stołowe czerwonego octu winnego,
- 2 łyżki stołowe ciepłej wody,
- 2 drobno pokrojone ząbki czosnku,
- 2 papryczki chili pozbawione nasion,
- 2 łyżki mielonej słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku,
- 1/2 łyżeczki oregano,
- 125 ml oliwy z oliwek,
- 125 ml oleju słonecznikowego,
- sól
Wodę zagotować, rozpuścić w niej sól. Ziemniaki włożyć do formy, polać soloną wodą i piec pod przykryciem w piekarniku (w 190ºC) przez 60–70 minut. Chleb polać octem i wodą i pozostawić na ok. 10 minut. Zmiksować z czosnkiem, chili, przyprawami i oliwą. Powoli dolewać olej słonecznikowy. Jeśli sos będzie zbyt zawiesisty, należy dolać nieco gorącej wody. Podać ziemniaki, a obok w sosjerce postawić sos.
Ziemniaki z łososiowym dipem (4 porcje)
- 750 g ziemniaków w mundurkach,
- opakowanie serka śmietankowego,
- 100 g gęstej śmietany,
- 150 g wędzonego łososia,
- posiekany koper
Ziemniaki umyć, oczyścić szczoteczką, ugotować w wodzie lub na parze w naczyniu z otworami. Wymieszać serek śmietankowy ze śmietaną. Wędzonego łososia pokroić w paski i dodać do masy serowej. Posypać koperkiem.
Tort ziemniaczany (12 porcji)
Ciasto:
- 250 g mąki,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 150 g masła, żółtko,
- 2 łyżki stołowe wody
Pokrycie:
- 700 g ziemniaków,
- 450 g kalafiora,
- 300 g pomidorów
Polewa:
- 400 g śmietany kremówki,
- 4 jajka,
- 50 g mąki ziemniaczanej,
- sól, biały pieprz,
- 200 g pokrojonego w kostkę sera camembert
Mąkę, proszek do pieczenia, sól, masło, żółtko i wodę zagnieść. Ciasto wyłożyć do natłuszczonej tortownicy (średnica 28 cm), pozostawiając przy tym brzeg wysokości ok. 3 cm. Ziemniaki obrać, ugotować, ostudzić, pokroić w plastry. Podgotować kalafior, odsączyć. Ziemniaki, pomidory i kalafior wymieszać i ułożyć na cieście. Połączyć śmietanę, jajka, skrobię ziemniaczaną, przyprawy. Sos wylać na ciasto, posypać camembertem i piec ok. 50 minut w temperaturze ok. 180ºC.Przepisy pochodzą z książek kucharskich wydanych przez firmę Miele