Jak gotować ziemniaki - obrane albo w mundurkach?
Wydaje Ci się, że ugotowanie ziemniaków to najprostsza rzecz pod słońcem? W takim razie przeczytaj nasze porady i sprawdź, jak po mistrzowsku ugotować również pyszne ziemniaki w mundurkach, a także jak sprawić, by wszystkie - zarówno te mniejsze, jak i większe - ugotowały się w tym samym czasie.
Ziemniaki obierz ze skórki, następnie umyj i włóż do garnka. Wlej do niego tyle wody, aby zakrywała ziemniaki, ale nie więcej. Dodaj sól - zazwyczaj sypie się łyżeczkę soli na litr wody. Ziemniaki gotuj pod przykryciem na małym ogniu. Potrwa to ok. 20 minut - po tym czasie powinny być miękkie. Jeśli miękko wchodzi w nie widelec, to znaczy, że już są dobre.
Podczas gotowania ziemniaków w mundurkach łupina ziemniaka nie popęka, jeśli trochę osolisz wodę. Ziemniaki w mundurkach łatwiej dadzą się obrać, jeżeli natychmiast po gotowaniu przelejesz je zimną wodą. Młode ziemniaki, które mają jeszcze cienką, łatwo odchodzącą skórkę, bez trudu obierzesz, trąc je czystym druciakiem.
Stare i młode ziemniaki różnią się zawartością skrobi, dlatego trzeba się z nimi różnie obchodzić. Starsze ziemniaki powinno się wkładać od razu do zimnej wody, młode natomiast wkłada się do wrzątku.
Aby ziemniaki różnej wielkości były równocześnie miękkie, przed gotowaniem trzeba nakłuć większe bulwy drutem albo szpikulcem do szaszłyków.
Żeby nie kipiała woda podczas gotowania ziemniaków, trzeba do niej dodać odrobinę tłuszczu.