Białoruskie draniki

2021-03-29
shutterstock_674142610.jpg
Autor: Shutterstock
łatwy
40 min
4

Sycące i smaczne białoruskie tradycyjne placki z mięsem.

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków
  • cebula
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • jajko
  • 300 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki oraz cebulę obrać i zetrzeć na tarce. Dodać mąkę, jajko i szczyptę soli. Mięso doprawić solą i pieprzem.
    Na patelni rozgrzać olej, wyłożyć łyżkę masy ziemniaczanej, na nią mały placuszek z mięsa i znów łyżkę masy ziemniaczanej. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
  • Usmażone draniki wyłożyć z powrotem na patelnię, dodać trochę wody, przykryć pokrywką i dusić przez około 5 minut.
  • Przepis zaczerpnięto z książki „Ziemniaki w roli głównej”, którą kupisz w salonikach prasowych i na stronie www.sklep.grupazpr.pl w zakładce SuperHobby