Żeberka z grilla [przepis]: jak zrobić, by były miękkie i soczyste?

2022-04-30
MAG
grill_zeberka_z_grilla_jak.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Kluczowe jest podgotowanie żeberek oraz przygotowanie dobrze skomponowanej marynaty
średni
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Grillowane żeberka to jeden z najlepszych przysmaków z rusztu. Problem w tym, że niewiele osób wie, jak zrobić żeberka z grilla, by były soczyste oraz miękkie. Podajemy sprawdzony przepis!

SKŁADNIKI

  • 1 kg żeberek
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 ząbków czosnku
  • 150 ml ginu
  • 3 łyżeczki miodu
  • 100 ml sosu sojowego
  • po 3 łyżki: oleju i octu winnego
  • po szczypcie: kminku, rozmarynu, majeranku, tymianku, soli cebulowej, ostrej papryki, czosnku granulowanego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Żeberka kroimy na porcje i wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy 15-20 minut. Mięso ma być ledwo przykryte wywarem.
  • W tym czasie przygotowujemy marynatę: mieszamy w miseczce wszystkie składniki, na końcu dodajemy posiekany czosnek.
  • Żeberka wyjmujemy z wywaru łyżką cedzakową, studzimy i smarujemy dokładnie marynatą.
  • Po 15 minutach układamy na grillu i pieczemy z obu stron, smarując w czasie opiekania pozostałą marynatą.
Grill – rodzaje, jaki powinien być dobry grill?
MAG