Żeberka z grilla [przepis]: jak zrobić, by były miękkie i soczyste?
2022-04-30
średni
45 min
4
Dieta bezglutenowa
Grillowane żeberka to jeden z najlepszych przysmaków z rusztu. Problem w tym, że niewiele osób wie, jak zrobić żeberka z grilla, by były soczyste oraz miękkie. Podajemy sprawdzony przepis!
SKŁADNIKI
- 1 kg żeberek
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 ząbków czosnku
- 150 ml ginu
- 3 łyżeczki miodu
- 100 ml sosu sojowego
- po 3 łyżki: oleju i octu winnego
- po szczypcie: kminku, rozmarynu, majeranku, tymianku, soli cebulowej, ostrej papryki, czosnku granulowanego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Żeberka kroimy na porcje i wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy 15-20 minut. Mięso ma być ledwo przykryte wywarem.
- W tym czasie przygotowujemy marynatę: mieszamy w miseczce wszystkie składniki, na końcu dodajemy posiekany czosnek.
- Żeberka wyjmujemy z wywaru łyżką cedzakową, studzimy i smarujemy dokładnie marynatą.
- Po 15 minutach układamy na grillu i pieczemy z obu stron, smarując w czasie opiekania pozostałą marynatą.
Grill – rodzaje, jaki powinien być dobry grill?