Sok z żyworódki: właściwości, przygotowanie, zastosowanie

Sok z żyworódki: właściwości, przygotowanie, zastosowanie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Żyworódka (Kalanchoe) to popularna roślina doniczkowa

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Żyworódka to popularna roślina ozdobna, wykorzystywana do dekoracji wnętrz. Przypisuje się roślinie działanie prozdrowotne, regenerujące i odmładzające. Najczęściej wykorzystuje się jako surowiec leczniczy liście odmian Kalanchoe pinnatum i Kalanchoe daigremontiana. Czystemu sokowi z żyworódki przypisuje się działanie przeciwzapalne, wspomagające regenerację tkanek i stymulujące gojenie ran. Szczególnie oparzeń i odleżyn.

Składniki

  • 2 szklanki świeżych liści i łodyg Kalanchoe pierzastej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Liście i łodygi umyj pod bieżącą wodą. Osusz.

  • Przełóż liście do papierowej torby i włóż do dolnej szuflady w lodówce. Przechowuj przez 7 dni.

  • Po tym czasie zmiażdż liście i łodygi, a następnie wyciśnij przezroczysty sok o żółtawym odcieniu.

  • Przelej do butelki, dobrze zamknij i przechowuj w lodówce na dolnej półce do 14 dni. 

  • Do stosowania zewnętrznego w przebiegu trudno gojących się ran. 

Ocena: 3,2