Sok z żyworódki: właściwości, przygotowanie, zastosowanie
2020-07-31
łatwy
30 min
4
Żyworódka to popularna roślina ozdobna, wykorzystywana do dekoracji wnętrz. Przypisuje się roślinie działanie prozdrowotne, regenerujące i odmładzające. Najczęściej wykorzystuje się jako surowiec leczniczy liście odmian Kalanchoe pinnatum i Kalanchoe daigremontiana. Czystemu sokowi z żyworódki przypisuje się działanie przeciwzapalne, wspomagające regenerację tkanek i stymulujące gojenie ran. Szczególnie oparzeń i odleżyn.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki świeżych liści i łodyg Kalanchoe pierzastej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Liście i łodygi umyj pod bieżącą wodą. Osusz.
- Przełóż liście do papierowej torby i włóż do dolnej szuflady w lodówce. Przechowuj przez 7 dni.
- Po tym czasie zmiażdż liście i łodygi, a następnie wyciśnij przezroczysty sok o żółtawym odcieniu.
- Przelej do butelki, dobrze zamknij i przechowuj w lodówce na dolnej półce do 14 dni.
- Do stosowania zewnętrznego w przebiegu trudno gojących się ran.
Świeże zioła w kuchni. Aromatyczne i zdrowe dodatki do potraw