Jak gotować ziemniaki, by nie tracić witamin?
Warto zadbać, by gotując ziemniaki, podstawowy dodatek do drugiego dania, nie pozbawiać ich witamin. Jak to zrobić?
Trzeba pamiętać, że wszelkie zabiegi kuchenne - obieranie, krojenie, gotowanie, pieczenie, duszenie itd. pozbawiają warzywa i ziemniaki witamin i składników mineralnych. Warto więc postarać się, by ten ubytek był jak najmniejszy.
Ziemniaki, które mimo konkurencji makaronu, ryżu i przeróżnych kasz są wciąż podstawowym polskim dodatkiem do drugiego dania, zawierają sporo witaminy C (16 mg w 100 g). Warto jednak uświadomić sobie, że obierając je tracimy jej już 6 proc. Drobno pokrojone np. w kostkę mają o kolejne 15 proc. witaminy C mniej. Jeśli smażymy z ziemniaków frytki, tracimy nawet 86 proc. witaminy C, jeśli je gotujemy - 46 proc.
Jak gotować ziemniaki, by nie tracić witamin?
Jeśli obrane ziemniaki włożymy do wody, witaminy zostaną z nich wypłukane. Najlepiej gotować ziemniaki w mundurkach, czyli nie obierać ich, nie kroić, tylko przed gotowaniem dobrze umyć i włożyć - co bardzo ważne - do wrzątku. Jeśli ten sposób nam zdecydowanie nie odpowiada, to obierajmy ziemniaki, ale też wkładajmy je do wrzątku - wysoka temperatura powoduje szybkie kleikowanie ziemniaków, co częściowo chroni witaminy przed wytrąceniem. Niezłym sposobem jest także gotowanie ziemniaków na parze, oczywiście najlepiej w mundurkach.