Domowa antygrypina - zrób samodzielnie skuteczną miksturę na przeziębienie!

Domowa antygrypina - zrób samodzielnie skuteczną miksturę na przeziębienie!

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Domowe sposoby na wzmocnienie odporności warto stosować szczególnie w sezonie jesienno-zimowym

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Domowa antygrypina niezawodnie pomaga przy zwalczaniu początków infekcji wirusowych - dlatego warto ją przygotować i zażywać w okresie jesienno-zimowym. Miksturę należy pić dwa razy dziennie po 50 ml – dorośli i 30 ml - dzieci powyżej 3 roku życia. Kurację można prowadzić przez 7 lub 14 dni i powtarzać co dwa-trzy miesiące.

Składniki

  • 2-3 grejpfruty

  • 1 duża pomarańcza

  • 4 małe kawałki kłącza kurkumy ze skórką

  • 4 cm obranego ze skórki, świeżego imbiru

  • 3 duże łyżki dobrego miodu, najlepiej lipowego lub z mniszka

  • 5 dużych, obranych ząbków czosnku

  • 1/8 łyżeczki chilli lub czarnego pieprzu

  • 2 łyżki dowolnego oleju roślinnego, by kurkumina wchłaniała się lepiej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cytrusy obrać ze skórki, a następnie ostrym nożem wyfiletować, czyli pozbawić błonek między cząsteczkami. Pozostawić pestki grejpfruta.

  • Imbir i kurkumę pokroić, zachowując ostrożność, korzystając z rękawiczek i folii, gdyż kurkuma barwi wszystko na żółto.

  • Wszystkie składniki razem z miodem, pieprzem i pestkami grejpfruta zblendować. Jeśli mikstura jest zbyt gorzka można jeszcze dosłodzić ją miodem.

  • Przelać do butelki lub zakręcanego słoika i przechowywać w lodówce przez 7-10 dni. Rozwarstwienie mikstury jest naturalne, przed użyciem wymieszać przez potrząsanie słoikiem.

  • Trzeba codziennie sprawdzać czy zapach nie zmienił się na nieprzyjemny, winny, sfermentowany. Gdyby tak się stało, miksturę trzeba wylać i przyrządzić nową.

Ocena: 5