Zapiekanka z warzyw: tani przepis

Zapiekanka z warzyw: tani przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zapiekane bakłażany z papryką i pomidorami to proste danie na letni obiad

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Masz ochotę na smaczne danie warzywne? Polecamy zapiekankę z papryki, bakłażana i pomidorów z serem feta. Palce lizać!

Składniki

  • 1 bakłażan

  • 2 cukinie

  • 2 czerwone papryki

  • 2 cebule

  • 4 dojrzałe pomidory

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 jajka

  • 300 ml jogurtu naturalnego

  • 50 g sera feta

  • oliwa, pieprz, sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Warzywa oczyścić i umyć. Bakłażana i cukinie pokroić w plastry, paprykę w paski. Cebule i czosnek posiekać.

  • Warzywa wymieszać z tymiankiem, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec 30 minut. W połowie pieczenia zamieszać.

  • Roztrzepane jajka wymieszać z jogurtem.

  • Sparzone pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę.

  • W naczyniu żaroodpornym rozłożyć połowę zapiekanych warzyw, następnie położyć warstwę pomidorów, a na wierzch resztę warzyw.

  • Zalać masą jajeczno-jogurtową, posypać pokuszonym serem feta. Piec w temp. 180 st. C przez ok . 40 minut.

Ocena: 5