Zapiekanka z pierożków tortellini - jak zrobić?

Zapiekanka z pierożków tortellini - jak zrobić?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Pierożki tortellini - doskonały składnik rozmaitych potraw.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Nie masz pomysłu ani czasu na obiad? Polecamy zapiekankę z gotowych pierożków tortellini. Danie będzie pikantniejsze, jeżeli do jego przyrządzenia użyjemy tortellini z grzybami. Sprawdź, jak ją zrobić.

Składniki

  • 400 g tortellini

  • 3 łyżki masła lub margaryny

  • 2 łyżki startego żółtego sera

  • mała cebula

  • 400 g pomidorów

  • 3 łyżki oleju

  • sól

  • pieprz

  • łyżeczka kurkumy

  • natka pietruszki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Tortellini wrzucić na posolony wrzątek, gotować przez 15 minut.

  • Odcedzić wyłożyć do miski, dodać 2 łyżki masła i ser, wymieszać.

  • Cebulę obrać, posiekać. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, miąższ pokroić.

  • 3 łyżki oleju rozgrzać, wrzucić cebulę i pomidory. Dodać kurkumę, sól i pieprz do smaku, dusić, mieszając przez 5 minut.

  • Blaszkę wyłożyć pergaminem, wysmarować masłem.

  • Wyłożyć połowę pierożków, na wierzchu polać z sosem pomidorowym, przykryć pozostałymi pierożkami, ugnieść.

  • Zapiekać 20 minut w temperaturze 200 stopni. Danie wyłożyć na ogrzany półmisek, udekorować natką pietruszki.                     

ZOBACZ TEŻ, jak inaczej wykorzystać pierożki tortellini do zapiekania:

Ocena: 0