Zupa pomidorowa na niedzielnym rosole
Zapiekanka z pierożków tortellini - jak zrobić?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
Pierożki tortellini - doskonały składnik rozmaitych potraw.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 15 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Nie masz pomysłu ani czasu na obiad? Polecamy zapiekankę z gotowych pierożków tortellini. Danie będzie pikantniejsze, jeżeli do jego przyrządzenia użyjemy tortellini z grzybami. Sprawdź, jak ją zrobić.
Składniki
400 g tortellini
3 łyżki masła lub margaryny
2 łyżki startego żółtego sera
mała cebula
400 g pomidorów
3 łyżki oleju
sól
pieprz
łyżeczka kurkumy
natka pietruszki
Przygotowanie krok po kroku:
Tortellini wrzucić na posolony wrzątek, gotować przez 15 minut.
Odcedzić wyłożyć do miski, dodać 2 łyżki masła i ser, wymieszać.
Cebulę obrać, posiekać. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, miąższ pokroić.
3 łyżki oleju rozgrzać, wrzucić cebulę i pomidory. Dodać kurkumę, sól i pieprz do smaku, dusić, mieszając przez 5 minut.
Blaszkę wyłożyć pergaminem, wysmarować masłem.
Wyłożyć połowę pierożków, na wierzchu polać z sosem pomidorowym, przykryć pozostałymi pierożkami, ugnieść.
Zapiekać 20 minut w temperaturze 200 stopni. Danie wyłożyć na ogrzany półmisek, udekorować natką pietruszki.