Zapiekanka w bochenku chleba - idealny sposób na wykorzystanie resztek

Zapiekanka w bochenku chleba - idealny sposób na wykorzystanie resztek

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zapiekanka w bochenku chleba  to prosty i efektowny sposób na zagospodarowanie czerstwego pieczywa.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Zapiekanka w bochenku chleba to efektowny i oszczędny sposób na zagospodarowanie czerstwego pieczywa, niewielkich ilości warzyw czy pieczarek. W naszym przepisie dodajemy do farszu kurczaka, ale można też przygotować farsz zupełnie jarski lub z kawałkami wędlin. Wszystko zależy od waszej fantazji - ważne, byśmy nie marnowali jedzenia!

Składniki

  • bochenek czerstwego chleba (mogą też być 2 mniejsze, albo kilka czerstwych dużych bułek)

  • 1 jajko

  • 1/2 świeżego kalafiora albo paczka mrożonego

  • 30 dag pieczarek

  • 250 dag kurczaka (filety z piersi albo udek)

  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany (18%) lub jogurtu greckiego

  • 1 średnia cebula

  • 150 g żółtego sera

  • ulubione przyprawy do smaku, sól i pieprz

  • olej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z bochenka odciąć wierzch, miąższ wydrążyć. Pozostawić na później

  • Kalafior ugotować w osolonej wodzie na półtwardo.

  • Pieczarki umyć i pokroić na mniejsze kawałki, cebulę pokroić w półplasterki, podsmażyć na oleju, zdjąć łyżką cedzakową z patelni.

  • Kurczaka pokroić w paski, przyprawić i usmażyć na oleju po smażeniu pieczarek.

  • Kalafiora, pieczarki i mięso  wymieszać, dodać kilka łyżek rozdrobnionego miąższu chleba. Jajko wymieszać ze śmietaną lub jogurtem i dodać do masy. Wymieszać.

  • Włożyć do wydrążonego bochenka, posypać startym żółtym serem. Zawinąć w folię aluminiową i  piec ok. 20  minut w piekarniku rozgrzanym do 180ºC.

Ocena: 5
Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, nie tylko kulinarnych.