Pastisio - grecka zapiekanka makaronowa zapiekana pod beszamelem
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
   
                  
          
          łatwy
      
      
        
          30 min
      
      
        
          4
      
    Pastisio to bardzo sycące danie przygotowywane z gotowanego makaronu, mielonego mięsa i przypraw. W wszystko zapieczone pod aromatycznym sosem beszamelowym. To pomysł na niedrogi obiad dla rodziny.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- 1 opakowanie makaronu rigatoni
- 0,5 szklanki oliwy
- świeży tymianek
- sól i pieprz
- Sos:
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki mąki
- 3 szklanki zimnego mleka
- 0,5 kg miękkiego żółtego sera
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron gotujemy al dente i odstawiamy.
- Pęczek tymianku siekamy drobno, połowę dodajemy do mięsa i mieszamy.
- Przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy ma oliwie.
- Podsmażone mięso przekładamy do żaroodpornego naczynia, przykrywamy je makaronem.
- Na wierzch sypiemy resztę tymianku i pieczemy 20 min w temperaturze 180 st. C.
- Przygotowujemy sos beszamelowy i polewamy nim zapiekankę, na wierzch dajemy starty ser.
- Pieczemy ok 15 min.
 
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
        