Miniquiche ze szparagami

2021-03-29
Miniquiche ze szparagami
Autor: Shutterstock Miniquiche ze szparagami świetnie na przyjęcie.
łatwy
55 min
4

Miniquiche ze szparagami świetnie sprawdzą się jako małe przekąski na przyjęciu. Nie tylk świetnie smakują, ale tez doskonale się prezentują na stole czy bufecie. 

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 3 łyżki wody
  • łyżeczka soli
  • tłuszcz do foremek
  • Wierzch:
  • 400 g szparagów
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany 12-proc.
  • 3 jajka
  • 100 g startego żółtego sera (na przykład ementalera)
  • 1/2 łyżeczki curry lub gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą. Schłodzone masło pokroić na małe kawałki. Zagniatać masło z mąką, dodając wodę, dopóki nie powstanie jednolita masa.
  • Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkować ciasto i wyłożyć nim osiem natłuszczonych miniforemek lub formę  do tarty.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 25 minut.
  • Szparagi obrać, pokroić na kawałki równej wielkości i ugotować w osolonej wodzie. Wystudzić. Trzy kawałki szparagów drobno posiekać. Jajka roztrzepać, wymieszać ze śmietaną i przecedzić przez gęste sito.
  • Dodać ser, posiekane szparagi i curry lub gałkę muszkatołową. Doprawić solą i pieprzem. Na zapieczone podstawy ciasta położyć kawałki szparagów i zalać masą serowo-jajeczną.
  • Piec 30 minut w 200°C.
  • Więcej przepisów w książce "Zapiekanki mniam, mniam"