Miniquiche ze szparagami
2021-03-29
łatwy
55 min
4
Miniquiche ze szparagami świetnie sprawdzą się jako małe przekąski na przyjęciu. Nie tylk świetnie smakują, ale tez doskonale się prezentują na stole czy bufecie.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 3 łyżki wody
- łyżeczka soli
- tłuszcz do foremek
- Wierzch:
- 400 g szparagów
- 1/2 szklanki gęstej śmietany 12-proc.
- 3 jajka
- 100 g startego żółtego sera (na przykład ementalera)
- 1/2 łyżeczki curry lub gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą. Schłodzone masło pokroić na małe kawałki. Zagniatać masło z mąką, dodając wodę, dopóki nie powstanie jednolita masa.
- Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkować ciasto i wyłożyć nim osiem natłuszczonych miniforemek lub formę do tarty.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 25 minut.
- Szparagi obrać, pokroić na kawałki równej wielkości i ugotować w osolonej wodzie. Wystudzić. Trzy kawałki szparagów drobno posiekać. Jajka roztrzepać, wymieszać ze śmietaną i przecedzić przez gęste sito.
- Dodać ser, posiekane szparagi i curry lub gałkę muszkatołową. Doprawić solą i pieprzem. Na zapieczone podstawy ciasta położyć kawałki szparagów i zalać masą serowo-jajeczną.
- Piec 30 minut w 200°C.
- Więcej przepisów w książce "Zapiekanki mniam, mniam"