Lazania z porem i soczewicą - obłędny pomysł na pyszny obiad

Lazania z porem i soczewicą - obłędny pomysł na pyszny obiad

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Lazania z soczewicą i porem jest pożywna i bardzo smaczna.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Lazania z porem i soczewicą jest pyszna, bardzo sycąca i niezwykle wyrazista. Spora ilość pora nadaje nadzieniu ciekawego, ostrego smaku, mięso i soczewica sprawiają, że po porcji takiej zapiekanki przez wiele godzin nie odczuwamy głodu.

Składniki

  • 1 opakowanie makaronu do lazanii

  • 300 g mięsa mielonego

  • 0,5 kg porów (tylko białe części)

  • 100 g czerwonej soczewicy

  • 100 g serka topionego

  • 150 ml kremówki

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 1 ząbek czosnku

  • 2 łyżki oleju

  • oregano

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pory oczyścić i dokładnie opłukać, pokroić w talarki. 

  • Rozgrzać olej na dużej patelni i podsmażyć na nim mięso. następnie dodać pory i podlać szklanką wody.

  • Dołożyć soczewicę i gotować pod przykryciem ok 5 minut.

  • Koncentrat pomidorowy rozmieszać z 4-5 łyżkami wody, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawić i wlać do mięsa.

  • Całość gotować jeszcze do 10 minut. W tym czasie w garnku zagotować wodę i wrzucić do niej na 3 min. makaron.

  • Odcedzić płaty makaronu, odłożyć na chwilę na lnianą ściereczkę, aby odparowały.

  • Naczynie do zapiekania wysmarować masłem, układać w nim na przemian makaron i farsz. Ostatnią warstwę powinien stanowić farsz.

  • Serek i śmietanę zmiksować na jednolitą masę i zalać nią zapiekankę. Piec ok 30 min w 200 st.C.

Ocena: 5