Kartoflak: przepis na śląską babkę ziemniaczaną

2021-11-11
Kartoflak: przepis na śląską babkę ziemniaczaną
Autor: thinkstockphotos.com Kartoflak - rodzaj wysokokalorycznego placka ziemniaczanego na niepogodę.
łatwy
30 min
4

Kartoflak to właściwie ziemniaczany placek, śląska odmiana klasycznej babki ziemniaczanej. Piecze się go w blasze stąd jego druga nazwa blacharz. W innych regionach Polski znany także pod nazwą bugaj, rejbak, kugiel, kugel, terciek, nagus, a nawet kniaź. Placek ziemniaczany w stylu śląskim to świetne danie na zagospodarowanie resztek z lodówki: kawałka boczku i pętka kiełbasy. Tradycyjnie śląskie danie musi być przede wszystkim wysokoenergetyczne. 

SKŁADNIKI

  • ok. 2 kg ziemniaków
  • 4 jajka
  • 50 g słoniny
  • 100 g boczku
  • 150 g kiełbasy zwyczajnej
  • 3 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • olej do posmarowania blachy do pieczenia
  • Do przybrania:
  • 50 g boczku
  • 1 cebula

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na suchej patelni wytopić słoninę, dodać boczek, pokrojoną kiełbasę – podrumienić.
  • Cebule pokroić w kostkę, dorzucić do słoniny z boczkiem. Smażyć, aż wszystko się zrumieni.
  • Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce do ziemniaków. Odcisnąć wodę, odlać do miseczki. Gdy woda się odstoi – wylać ją, a pozostałą na dnie skrobię dodać do ziemniaków razem z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej.
  • Do ziemniaczanej masy dodać żółtka, przestudzoną słoninę z boczkiem, kiełbasą i cebulą, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy – wymieszać.
  • Ubić pianę z białek – dodać do masy ziemniaczanej – delikatnie wymieszać.
  • Blaszkę wysmarować olejem (można wyłożyć papierem do pieczenia), wyłożyć masę, wyrównać powierzchnię.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 1,5 godziny.
  • Podawać pokrojony na zgrabne kwadraty i polany zrumienionym boczkiem z cebulą. 
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?

Galeria: Garść super przepisów na zapiekanki ziemniaczane