Kartoflak: przepis na śląską babkę ziemniaczaną

Kartoflak: przepis na śląską babkę ziemniaczaną

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Kartoflak - rodzaj wysokokalorycznego placka ziemniaczanego na niepogodę.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Kartoflak to właściwie ziemniaczany placek, śląska odmiana klasycznej babki ziemniaczanej. Piecze się go w blasze stąd jego druga nazwa blacharz. W innych regionach Polski znany także pod nazwą bugaj, rejbak, kugiel, kugel, terciek, nagus, a nawet kniaź. Placek ziemniaczany w stylu śląskim to świetne danie na zagospodarowanie resztek z lodówki: kawałka boczku i pętka kiełbasy. Tradycyjnie śląskie danie musi być przede wszystkim wysokoenergetyczne. 

Składniki

  • ok. 2 kg ziemniaków

  • 4 jajka

  • 50 g słoniny

  • 100 g boczku

  • 150 g kiełbasy zwyczajnej

  • 3 cebule

  • 4 ząbki czosnku

  • 1 łyżka majeranku

  • sól

  • pieprz

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • olej do posmarowania blachy do pieczenia

  •  

  • Do przybrania:

  • 50 g boczku

  • 1 cebula

Przygotowanie krok po kroku:

  • Na suchej patelni wytopić słoninę, dodać boczek, pokrojoną kiełbasę – podrumienić.

  • Cebule pokroić w kostkę, dorzucić do słoniny z boczkiem. Smażyć, aż wszystko się zrumieni.

  • Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce do ziemniaków. Odcisnąć wodę, odlać do miseczki. Gdy woda się odstoi – wylać ją, a pozostałą na dnie skrobię dodać do ziemniaków razem z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej.

  • Do ziemniaczanej masy dodać żółtka, przestudzoną słoninę z boczkiem, kiełbasą i cebulą, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy – wymieszać.

  • Ubić pianę z białek – dodać do masy ziemniaczanej – delikatnie wymieszać.

  • Blaszkę wysmarować olejem (można wyłożyć papierem do pieczenia), wyłożyć masę, wyrównać powierzchnię.

  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 1,5 godziny.

  • Podawać pokrojony na zgrabne kwadraty i polany zrumienionym boczkiem z cebulą. 

Ocena: 3,2