Zapiekanka z cukinii z mniszkiem i z sosem pomidorowym: przepis

Zapiekanka z cukinii z mniszkiem i z sosem pomidorowym: przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Cukinia - podstawa wielu zapiekanek.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Cukinia jest niskokaloryczna, zdrowa i delikatna w smaku. Dania z jej udziałem przyrządza się wyjątkowo łatwo. Tym razem podajemy przepis na zapiekankę z cukinii z sosem pomidorowym. Sprawdź, jak ją przygotować.

Składniki

  • 600 g dużych pomidorów

  • 4 małe cukinie

  • 1/2 szklanki śmietany

  • szklanka mąki żytniej

  • 1 duża cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • kilka listków mniszka

  • pieprz cayenne

  • 1/2 gałązki posiekanego rozmarynu

  • łyżeczka soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Mniszek umyć, pokroić w paseczki.

  • Cebulę i czosnek zeszklić na dużej łyżce oliwy z oliwek. Dodać pomidory. Doprawić pieprzem cayenne, solą, rozmarynem. Mieszając dusić 10 minut, aż powstanie sos. Dodać mniszek.

  • Cukinię umyć, osuszyć, pokroić w kostkę wielkości 2 cm. Podsmażyć na złoto w pozostałej gorącej oliwie z oliwek.

  • Śmietanę wymieszać z mąką żytnią.

  • Cukinię układać warstwami w żaroodpornym naczyniu, polać sosem pomidorowym. Na wierzch wyłożyć masę ze śmietany i mąki.

  • Zapiekać 20 minut w temp. 200 stopni. Podawać z pełnoziarnistym pieczywem i masłem czosnkowym. Można także polać oliwą smakową np. z truflami, cytryną lub pieprzem.

Ocena: 0