Ziemniaczane kruche paluszki lub ciasteczka - efektowna przekąska za grosze
Dietetyczna zapiekanka jajeczna z brokułem i kalafiorem: przepis na detoks z mrożonymi warzywami

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Smaczna zapiekanka z brokułów i kalafiorów w jajeczno-jogurtowym sosie
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 10 MINUT
Porcja dla: 2 OSÓB
Dietetyczne danie z brokułów i kalafiorów zapieczonych w mieszaninie jajek i jogurtu przypadnie Wam do gustu. To świetny przepis z mrożonymi warzywami, który sprawdzi się na kolację lub południową przekąskę. Można go upiec wcześniej i zabrać do pracy. Idealne danie domowej diety pudełkowej! Polecam!
Składniki
200-250 g różyczek kalafiora mrożonego lub świeżego
200-250 g różyczek brokułu mrożonego lub świeżego
4 jajka
200 ml jogurtu naturalnego
1 łyżeczka czosnku granulowanego
2 łyżeczki mieszanki ziół włoskich
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie krok po kroku:
Warzyw nie należy rozmrażać. Ułożyć naprzemiennie w naczyniu do zapiekania.
Jajka wybić ze skorupek, energicznie wymieszać. Dodać czosnek granulowany, zioła włoskie. Jeśli mieszanka ziół zawiera sól, to już nie solić. Jeśli nie, zrobić to z umiarem. Zdrowo popieprzyć. Dolać jogurt i ponownie wymieszać.
Warzywa zalać mieszaniną jajek i jogurtu. Wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec 30 minut w temperaturze 200°C.
Podawać od razu!
Jedz co lubisz i chudnij! Spełnij swoje postanowienie noworoczne i poznaj idealnie dopasowane diety na jeszcolubisz.pl