Dietetyczna zapiekanka jajeczna z brokułem i kalafiorem: przepis na detoks z mrożonymi warzywami

Dietetyczna zapiekanka jajeczna z brokułem i kalafiorem: przepis na detoks z mrożonymi warzywami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Smaczna zapiekanka z brokułów i kalafiorów w jajeczno-jogurtowym sosie

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Dietetyczne danie z brokułów i kalafiorów zapieczonych w mieszaninie jajek i jogurtu przypadnie Wam do gustu. To świetny przepis z mrożonymi warzywami, który sprawdzi się na kolację lub południową przekąskę. Można go upiec wcześniej i zabrać do pracy. Idealne danie domowej diety pudełkowej! Polecam!

Składniki

  • 200-250 g różyczek kalafiora mrożonego lub świeżego

  • 200-250 g różyczek brokułu mrożonego lub świeżego

  • 4 jajka

  • 200 ml jogurtu naturalnego

  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego

  • 2 łyżeczki mieszanki ziół włoskich

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Warzyw nie należy rozmrażać. Ułożyć naprzemiennie w naczyniu do zapiekania.

  • Jajka wybić ze skorupek, energicznie wymieszać. Dodać czosnek granulowany, zioła włoskie. Jeśli mieszanka ziół zawiera sól, to już nie solić. Jeśli nie, zrobić to z umiarem. Zdrowo popieprzyć. Dolać jogurt i ponownie wymieszać.

  • Warzywa zalać mieszaniną jajek i jogurtu. Wstawić do rozgrzanego piekarnika.

  • Piec 30 minut w temperaturze 200°C. 

  • Podawać od razu!

Jedz co lubisz i chudnij! Spełnij swoje postanowienie noworoczne i poznaj idealnie dopasowane diety na jeszcolubisz.pl

Ocena: 2,6
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).