Udka po brazylijsku z grilla: przepis
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Udka z kurczaka po brazylijsku przyrządzone w piwie będą hitem każdego grillowego przyjęcia.
SKŁADNIKI
- 20 udek kurczaka lub pałek,
- 3 puszki jasnego piwa,
- szklanka oleju,
- ząbki z 2-3 główek czosnku,
- 2 pęczki szczypiorku,
- 2 pęczki natki z pietruszki,
- 2-3 cytryny,
- 9 listków laurowych,
- świeżo mielony czarny pieprz,
- łyżka ziaren czarnego pieprzu,
- słodka papryka w proszku,
- sól do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso opłucz, osusz, natrzyj solą, pieprzem i papryką.
- Przełóż do miski, dodaj listki laurowe, ziarna pieprzu, polej wszystko piwem.
- Zmiksuj olej z czosnkiem, dodaj posiekany szczypiorek oraz natkę.
- Wlej do mięsa razem z sokiem z cytryn.
- Miskę przykryj i wstaw na 6 godzin do lodówki.
- Po upływie tego czasu mięso osącz i upiecz na grillu (ok. 30 min.), od czasu do czasu smarując marynatą.