Udka po brazylijsku z grilla: przepis
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          35 min
      
      
        
          4
      
    Udka z kurczaka po brazylijsku przyrządzone w piwie będą hitem każdego grillowego przyjęcia.
SKŁADNIKI
- 20 udek kurczaka lub pałek,
 - 3 puszki jasnego piwa,
 - szklanka oleju,
 - ząbki z 2-3 główek czosnku,
 - 2 pęczki szczypiorku,
 - 2 pęczki natki z pietruszki,
 - 2-3 cytryny,
 - 9 listków laurowych,
 - świeżo mielony czarny pieprz,
 - łyżka ziaren czarnego pieprzu,
 - słodka papryka w proszku,
 - sól do smaku
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso opłucz, osusz, natrzyj solą, pieprzem i papryką.
 - Przełóż do miski, dodaj listki laurowe, ziarna pieprzu, polej wszystko piwem.
 - Zmiksuj olej z czosnkiem, dodaj posiekany szczypiorek oraz natkę.
 - Wlej do mięsa razem z sokiem z cytryn.
 - Miskę przykryj i wstaw na 6 godzin do lodówki.
 - Po upływie tego czasu mięso osącz i upiecz na grillu (ok. 30 min.), od czasu do czasu smarując marynatą.