Szaszłyki z kurczaka i pieczarek z grilla [długo marynowane]

Szaszłyki z kurczaka i pieczarek z grilla [długo marynowane]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Szaszłyki z kurczaka i pieczarek z grill

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Sekret wyśmienitych szaszłyków z kurczaka i pieczarek z grilla tkwi w długim marynowaniu. Można je nawet przygotować dzięń wcześniej i marynować w lodówce przez noc. Dzięki temu mięso będzie delikatne, jędrne i smaczne.

Składniki

  • 1 pierś z kurczaka

  • 1 cukinia

  • 5 pieczarek

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • 1/2 cytryny

  • 1 mały jogurt naturalny

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka przyprawy curry

  • 1 łyżeczka kurkumy

  • 1/4 łyżeczki chilli w proszku

  • sól do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przygotuj marynatę. Czosnek obierz, posiekaj. Wymieszaj z jogurtem. Dodaj curry, kurkumę, 1 łyżkę oliwy i chili.

  • Kurczaka umyj, osusz, pokrój w grubą (ok. 1,5 cm) kostkę, posól. Wymieszaj z marynatą i wstaw do lodówki przynajmniej na 6 godzin.

  • Po upływie tego czasu, umyj cukinię i pieczarki. Pokrój na kawałki i obtocz w 2 łyżkach oliwy.

  • Na patyczki do szaszłyków nadziewaj na zmianę kurczaka, cukinię i pieczarkę.

  • Rozgrzej grill, ułóż na nim szaszłyki. Piecz, obracając, aż kurczak będzie miękki. Przed podaniem skrop cytryną. Podawaj z opiekanymi ziemniakami, sałatką i dipem jogurtowym.

Ocena: 5