Pikantna karkówka z grilla - najprostszy sposób na zamarynowanie i zgrillowanie karkówki [VIDEO]
2021-03-29
łatwy
10 min
4
Gdy nie mamy czasu na wymyślanie skomplikowanych przepisów - najprościej skorzystać z gotowej mieszanki do grilla, na przykład klasycznej marynaty do karkówki. Zobacz jak najprościej zamarynować i zgrillować karkówkę, która będzie pikantna, soczysta i pyszna.
SKŁADNIKI
- 1,2 kg karkówka
- 4 łyżki musztardy rosyjskiej
- 1 łyżka przyprawy do karkówki, zawierającej: papryka słodka, majeranek, kolendra, gorczyca, jałowiec, rozmaryn, pieprz czarny, chili, sól, cukier.
- 3-4 łyżki olej
- miks sałat
- Sos sałatkowy:
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu
- 1 szczypta cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na 8 kotletów. Każdy kotlet lekko zbić tłuczkiem, z obu stron posmarować cienko musztardą. Posypać obficie mieszankę suchych przypraw. Mięso odstawić do lodówki na 2-3 godziny.
- Po wyjęciu z lodówki, każdy kotlet lekko skropić oliwą. Piec na mocno rozgrzanym grillu po 5-7 minut z każdej strony.
- Składniki sosu sałatkowego dobrze wymieszać. Podawać z miksem sałat polanych sosem sałatkowym.