Tarta na słono z serem feta, karmelizowaną cebulą i oliwkami
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Ta tarta ma słowno z serem feta, karmelizowaną cebulą i oliwkami doskonale się nada na przekąskę na przyjęciu - jeśli ją pokroimy w mniejsze kawałki, albo jako bezmięsny obiad. Dodatek karmelizowanej cebuli zachwyci wszystkich, zarówno gości, jak i domowników.
SKŁADNIKI
- 25g masła
- 2 duże czerwone cebule
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- cukier trzcinowy
- ocet balsamiczny
- 1 op. gotowego ciasta kruchego
- 120 g fety
- 100 g oliwek czarnych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Najpierw rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę, zeszklić.
- Dodać 2 łyżki cukru i 2 łyżki octu balsamicznego, smażyć aż sos zgęstnieje a cebula się skarmelizuje. Doprawić pieprzem i suszonym rozmarynem.
- Rozwinąć kruche ciasto i wyłożyć je na blachę. Nałożyć sos z patelni, dodać pokruszoną fetę i oliwki.
- Piec przez 15-20 minut. Cisto powinno urosnąć, być złociste. Można podawać ze świeżą bazylią.