Tarta z brokułami i serem feta - dobry przepis!

2021-11-03
tarta brokułowa z serem feta
Autor: Shutterstock Tarta brokułowa z serem 
łatwy
50 min
4

Przepis na wytrawna tartę z brokułami i serem feta! Tarta brokułowa na kruchym cieście z warstwą kremowego sera i aromatyczną cebulą - ten przysmak powinni wypróbować wszyscy smakosze wytrawnych ciast. Oto sprawdzony przepis na pyszną tartę brokułową z serem feta. 

SKŁADNIKI

  • Składniki na ciasto:
  • 300 g mąki
  • 120 g masła
  • jajko
  • sól i pieprz
  • Składniki na nadzienie:
  • 1 opakowanie sera feta
  • brokuły
  • 1 cebula
  • 4 jajka
  • 150 ml śmietany
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • oregano

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do mąki dodajemy masło, jedno żółtko i zagniatamy. W trakcie ugniatania dodajemy łyżkę wody i szczyptę soli. Po ugnieceniu, ciasto przykryte folią wkładamy do lodówki.
  • Brokuły myjemy, dzielimy i podgotowujemy parę minut w osolonej wodzie.
  • Cebulę kroimy w piórka i szklimy na patelni.
  • Śmietanę mieszamy z jajkami, doprawiamy solą, pieprzem, oregano i zmiażdżonym czosnkiem.
  • Ser feta kroimy w kostkę. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy.
  • Formę do tart smarujemy masłem, a następnie wykładamy ciastem.
  • Nakłuwamy w paru miejscach i wkładamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego wcześniej do temperatury 180 stopni C. Podpiekamy przez 10 minut.
  • Następnie na ciasto układamy cebulę, brokuły i ser feta. Zalewamy masą ze śmietany i jajek. Pieczemy przez ok. 20-25 minut.
Tajemnica idealnego ciasta kruchego