Spiralna tarta z warzywami
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          30 min
      
      
        
          4
      
    Spiralna tarta z warzywami to efektowny pomysł na wytrawne ciasto. Doskonałe nadzienie i maślane ciasto to idealny duet na letni posiłek. Tarta pięknie prezentuje i jeszcze lepiej smakuje.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 paczka ciasta kruchego lub ciasto przygotowane według przepisu Tajemnica idealnego ciasta kruchego
 - 1 słoik pomidorów suszonych w oliwie, 330 ml objętości
 - 1 duża garść liści bazylii
 - 2 ząbki czosnku
 - 50 g startego parmezanu lub innego twardego sera
 - 1 duża cukinia
 - 1 duży kabaczek
 - 2-4 średnie marchewki
 - 2 łyżki posiekanych ziół: rozmarynu, tymianku, oregano
 - sól i pieprz
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Suszone pomidory odcedzić z zalewy, ale zachować pół szklanki oliwy.
 - W malakserze lub mikserze zmiksować suszone pomidory razem z liśćmi bazylii i posiekanym czosnkiem oraz oliwą.
 - Cukinię, kabaczka i marchewkę pokroić na bardzo cienkie plastry. Najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw lub noża rowkowego.
 - Okrągłą formę do zapiekania posmarować oliwą, wyłożyć schłodzonym ciastem.
 - Na ciasto wylać zmiksowane pomidory. Posypać tartym serem.
 - Począwszy od środka układać spiralnie plastry warzyw.
 - Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 50 minut.