Wielka Uczta Warszawska 1-2 lutego 2020. Musisz tam być!

2020-01-28 8:50

Wielka Uczta to nowy sposób na odkrywanie smaków, poszukiwanie kulinarnych uniesień i zaspokajanie apetytów! Wielosmakowa uczta połączona z kulinarnym festiwalem przy wspólnej biesiadnej ławie odbędzie się 1-2 lutego Centrum Praskim Koneser. Brzmi smacznie? Koniecznie już zarezerwujcie ten weekend!!!

Wielka Uczta Warszawska 1-2 lutego 2020. Musisz tam być!
Autor: mat. pras. Wielka Uczta

Popularna formuła spędzania czasu przy jedzeniu i kulturalnego biesiadowania, wykraczającego poza samo spożywanie i kupowanie, doskonale znana z europejskich stolic i śródziemnomorskich miasteczek zawitała do kraju nad Wisłą.

Centrum Praskie Koneser (Plac Konesera 2, Praga-Północ) ponownie zaprasza wszystkich mieszkańców stolicy (i nie tylko) na Wielką Ucztę Warszawską.

Trzecia edycja wydarzenia będzie zimową biesiadą, która "rozgrzeje żołądki i zmysły". Po raz kolejny zasiądziemy przy najdłuższym stole w mieście i spróbujemy dań z całego świata. Ucztujący w teorii i praktyce poznają kuchnię międzynarodową m.in. kuchnię japońską, tajską, wietnamską, hiszpańską, arabską, specjały tradycji staropolskiej. – opowiada Marta Głogowska, organizator.

Podczas Wielkiej Uczty spotkamy wystawców specjalizujących się w przyrządzaniu mięsa jak i Ci zajmujących się kuchnią wegetariańską i wegańską. Zadowoleni powinni być również miłośnicy słodyczy i kawy. Nie samym jedzeniem człowiek żyje, Wielka Uczta to również procenty.

Organizatorzy imprezy zapowiadają też wiele dodatkowych atrakcji.

Na dzieci czekają warsztaty DIY z przyozdabiania „chlebaków” i fartuchów kuchennych naprasowankami, upcyclingowe warsztaty z bohaterami książek, kreatywne zajęcia architektoniczne oraz planszówki dla całej rodziny.

W programie livecookingi z najpyszniejszych kuchni świata:

SOBOTA:

12:00 – 13:00 Dania kuchni wegańskiej z zastosowaniem miazgi orzechowej. / Paweł Ochman, autor bloga Weganon / Orzechownia

13:30 – 14:30 Pasta fresca czyli jak zrobić prawdziwie włoską pastę od zera / Dawid Budzich / Philipiak Milano

15:00 – 16:00 Szybkie danie rodzinne Agata Gwiazdowska

16:15 – 16:45 Szerokie zastosowanie matchy w baristyce – tradycyjnie i nowocześnie, wytrawnie i na słodko / Krzysztof Tyrała (Relax Cafe Bar) / Moya Matcha

17:00 – 18:00 Mity miejskiego pszczelarstwa. / Kamil Baj / Pszczelarium

NIEDZIELA:

12:00 – 13:00 #KawaKuloodporna – czym jest, jaki ma wpływ na nasz organizm, jak ją przygotować, kiedy należy ją spożywać i czy można po niej prowadzić samochód? / Przemysław Filip / Palce Lizać

13:30 – 14:30 Anatomia mięsa czyli co z czego i dlaczego? / Dawid Budzich / Philipiak Milano

15:00 – 16:00 Zero waste w kuchni / Jagna Niedzielska

16;30 -18:00 Kombucha bez tajemnic. Wprowadzenie do świata organizmów żywych w butelce. W roli głównej zupa cebulowa, w pozostałych pierogi wegańskie na bazie kombuchy / Marcin Agopsowicz, Martyna Bunda / Wastna - żywa kombucha

Wielka Uczta Warszawska

Ponad 70 gastronomów, targ spożywczy

Wydarzenie FB: https://www.facebook.com/events/795218664259590/

Brzmi smacznie, koniecznie już zarezerwujcie ten weekend!

Kiedy: 1–2 lutego 12:00 - 20:00

Gdzie: Centrum Praskie Koneser, Plac Konesera 2