Roladki z wołowiny z boczkiem z nutą pomarańczy
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Wyrazisty smak mięsa okraszony pomarańczową nutką może przyprawić o zawrót głowy. Do tego aromatyczny boczek i odświeżająca natka. Roladki wychodzą przepyszne, mięso zaś jest soczyste, a jednocześnie kruche.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 8 cienkich plastrów wołowiny
- 5 łyżek siekanej natki
- 4 ząbki czosnku
- 125 g boczku
- 1 łyżka otartej skórki pomarańczowej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 300 ml czerwonego, wytrawnego wina
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Plastry mięsa rozbić tłuczkiem, boczek drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę.
- Wymieszać boczek z pietruszką, czosnkiem i skórką pomarańczową.
- Powstałą masę rozprowadzić równomiernie na wołowinie i zwinąć ciasno, spiąć wykałaczkami
- Obsmażyć roladki na mocno rozgrzanym oleju ze wszystkich stron.
- Zdjąć roladki z patelni i odstawić w ciepłe miejsce.
- Do pozostałego na patelni sosu dodać wino, przyprawy i cukier.
- Zagotować i zredukować sos o połowę. Na ostatnie 2 minuty włożyć ponownie roladki na patelnię.