Wegetariańskie kotlety z brokułów i kaszy jaglanej oraz sera żółtego

Wegetariańskie kotlety z brokułów i kaszy jaglanej oraz sera żółtego

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Doskonałe kotlety wegetariańskie z brokułów i kaszy jaglanej zyskują nowy wymiar dzięki dodatkowi sera cheddar

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wegetariańskie kotlety z brokułów i kaszy jaglanej oraz sera żółtego to prawdziwa eksplozja smaku. Można je przygotować zarówno ze świeżych, jak i mrożonych brokułów. Soczyste kotlety są pyszne i ekonomiczne. 

Składniki

  • 1 szklanka gotowanego i schłodzonego brokuła, pokrojonego na małe kawałki

  • 2 szklanki ugotowanej i schłodzonej kaszy jaglanej

  • 1 cytryna, wyciśnięty z niej sok

  • 4 czubate łyżki drobno posiekanego szczypiorku lub koperku

  • 1/2 szklanki posiekanego sera żółtego w typie cheddara lub innego ostrego i wyrazistego w smaku sera

  • 2 duże jajka

  • 1/2 szklanki mąki

  • sól i pieprz do smaku

  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • W misce wymieszaj brokuły z kaszą, zieleniną, tartym serem. 

  • Do mieszaniny dodaj rozmącone jajka, mąkę i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj. 

  • Z masy formują kulki, a następnie płaskie i okrągłe kotleciki.

  • Smaż na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,3